En synnerligen märklig myndighetssammanslagning

Myndigheten för arbetsmiljökunskap ska slås ihop med Arbetsmiljöverket. Vi ser en stor risk för att ett kompetenstapp är att vänta, skriver Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR. 

Regeringen berättade i samband med budgetpropositionen att Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak) ska läggas ner och slås ihop med Arbetsmiljöverket. Det är ett beslut som kommer att medföra problem för svensk arbetsmarknad och parternas arbetsmiljöarbete på arbetsplatserna. Regeringens beslut riskerar därför att undergräva arbetet för en god arbetsmiljö.

Arbetsmiljöverkets huvudsakliga uppdrag är kontroll och inspektioner, att se till att arbetsgivare följer reglerna på svensk arbetsmarknad. Det skiljer sig stort från Mynaks uppdrag att sammanställa och sprida forskning och kunskap om arbetsmiljö, med syfte att minska risker och förebygga at framtida risker uppstår.

Mynak har utvecklats till ett viktigt stöd för att hjälpa såväl arbetsgivare som fackliga organisationer i gränslandet mellan arbetsmiljölagen och diskrimineringslagen. Sverige behöver arbeta än hårdare mot trakasserier och kränkande särbehandling och vikten av hur det bäst sker i det lokala arbetsmiljöarbetet. Från fackligt håll oroar vi oss nu för att detta kommer att prioriteras ner i den nya organisationen.

Principiella invändningar finns

Vi är inte principiellt emot att myndigheter slås ihop om det går att visa på att det blir bättre resultat och leverans för skattepengarna. En principiell invändning är dock frågan om forskande och kunskapshöjande myndighetsuppdrag över huvud taget ska ligga på samma myndighet som det granskande uppdraget.

Myndigheten för arbetsmiljökunskap var viktig när den bildades 2018, och är mycket relevant utifrån det arbete som behövs i dag för att skapa en säker och god arbetsmiljö, och ett hållbart arbetsliv. Att efter så kort tid välja att i grunden helt förändra arbetet och strukturen är i våra ögon att betrakta som resursslöseri.

Regeringen gjorde inte en utredning om sammanslagningen är lämplig eller bra utan har bara beslutat att så ska ske. Vi ser en stor risk för att ett kompetenstapp är att vänta, vilket kan påverka verksamheten negativt under en lång tid framöver. Därför måste regeringen nu tydliggöra i uppdraget till Arbetsmiljöverket att ta fram, och samverka, åtgärder för att minimera kompetenstapp och säkerställa att sammanslagningen inte medför att inspektionsverksamheten skymmer uppdraget med kunskapsspridning.

Risker för oklarheter

De anställda i myndigheten har var varit nyckeln till framgång. De kunskapssammanställningar som tagits fram, de rapporter som presenterats och de verktyg och stödmaterial som arbetats fram är konkreta och relevanta.

Mynaks uppdrag att sammanställa forskning och kunskap har aldrig behövt förhålla sig till rådande regler utan kan ligga till grund för framtida lagstiftning och regler.

Arbetet kring friskfaktorer för friskare arbetsplatser är helt avgörande för hela den svenska arbetsmarknaden kommande år och där är myndighetens arbete viktigt som stöd till fack och arbetsgivare. Om detta uppdrag tappar i tyngd i den nya organisationen kommer det att påverka sjuktalen i Sverige negativt.

Akademikerförbundet SSR ser risker för intern konkurrens och oklarheter i uppdrag, prioriteringar och resurstilldelning för det nya bredare Arbetsmiljöverket och vi förväntar oss en process där medarbetarna får stort utrymme i processen att sammanfoga två myndigheter till en.

Forrige artikel Professor: Regeringens beslut att avveckla Statskontoret imponerar inte Professor: Regeringens beslut att avveckla Statskontoret imponerar inte