JO kritiserar Anna Kinberg Batra: ”Nonchalans och en bristande respekt”

Den tidigare moderatledaren Anna Kinberg Batra får hård kritik av Justitieombudsmannen (JO) för flera omdiskuterade rekryteringar till länsstyrelsen i Stockholm. Bland annat konstaterar JO att hon har varit jävig och inte respekterat grundlagen.

Efter Aftonbladets avslöjande i våras om att den tidigare moderatledaren Anna Kinberg Batra, i dag landshövding i Stockholm, anställt två vänner till tjänster på länsstyrelsen kom på torsdagen Justitieombudsmannens (JO) dom.

Myndigheten har granskat landshövdingens agerande och konstaterar att hon inte följde grundlagens krav på saklighet vid tre rekryteringar. I ett av ärendena var hon dessutom jävig.

– Landshövdingens agerande vittnar om nonchalans och en bristande respekt för de grundläggande bestämmelser som finns för att bevara allmänhetens förtroende för offentlig verksamhet. Sammantaget förtjänar hon allvarlig kritik för sitt agerande, säger JO Per Lennerbrant enligt ett pressmeddelande.  

Kinberg Batra har tidigare bekräftat för JO att hon anställde Anna Borgs som ny planeringschef trots att hon är gudmor till ett av Borgs barn. Den tidigare länsöverdirektören Åsa Ryding, som sades upp av Anna Kinberg Batra tidigare i år, har beskrivit det som att ”landshövdingen skulle ha Anna Borgs på den här posten och det skulle bara lösas”. 

JO menar i sitt beslut att Anna Kinberg Batra var jävig i ärendet om planeringschefen. I JO-beslutet framgår att Kinberg Batra tillbakavisar kritiken: 

”Det stämmer att jag är gudmor till ett av hennes barn, däremot har vi inte umgåtts särskilt nära eller frekvent under senare år. Närstående är vi alltså inte”. 

En tredje rekrytering, till tjänsten som beredskapschef på myndigheten, har också uppmärksammats då den som fick tjänsten – trots HR-chefens avrådan – inte uppfyllde krav på akademisk examen. 

JO konstaterar att i inget av förfarandena har grundlagens krav på objektivitet respekterats.

– Utredningen visar att landshövdingen i två fall redan på förhand bestämt vem som skulle anställas och att hon i det tredje valde att ignorera ett uppställt meritkrav för att kunna anställa den kandidat som hon föredrog. Hennes agerande har lett till att alla tre förfarandena brustit i saklighet, säger JO Per Lennerbrant.

Anna Kinberg Batra kommenterar kritiken i ett pressmeddelande.

”Jag har gjort fel, men jag har aldrig haft för avsikt att agera vare sig nonchalant eller respektlöst på det sätt som beskrivs”, säger hon. Hon kommer inte att avgå.

”Myndigheten har redan tidigare inlett flera processer för att förbättra arbetssätt och utveckla verksamheten, men även jag själv måste nu arbeta för att återvinna och förtjäna förtroende”. 

Statsministern: ”Allvarlig kritik”

Från Socialdemokraterna kommer nu krav på regeringen att agera med anledning av kritiken. Fackförbundet ST anser att regeringen skyndsamt borde entlediga landshövdingen. Elisabeth Svantesson (M) är chef för finansdepartementet som ansvarar för länsstyrelserna.

– Jag har inte läst vad JO säger och vill gärna göra det innan jag kommenterar, säger hon till Altinget.

Generellt då. Om du har en generaldirektör som bryter mot grundlagen, kan du ha förtroende för den personen då? 

– Generellt så vill jag alltid läsa på när jag får en fråga. Det är komplext, men Erik Slottner som är ansvarigt statsråd kommer definitivt att svara på den här frågan.

Civilminister Erik Slottner skriver i ett mejl till Altinget att regeringen nu analyserar beslutet. 

”Vi har hela tiden varit tydliga med att det är Anna Kinberg Batras ansvar att nu återskapa förtroendet för Länsstyrelsen i Stockholms län. Regeringen har förtroende för alla myndighetschefer till dess annat meddelas”, skriver han.

Statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterar JO:s utlåtande i P4 Extra. 

– Det är allvarlig kritik, säger han. 

Minister KU-anmäld

Det var i april som JO meddelade att de inleder en granskning av de uppmärksammade rekryteringarna till Länsstyrelsen i Stockholm. Länsstyrelsen har också själva genomfört en intern utredning där man bland annat konstaterade att myndigheten avvek från rutinerna i rekryteringen av Anna Borgs till ny planeringschef, bland annat då tjänsten annonserades genom en lapp i myndighetens reception. Länsstyrelsen har också kallat det ”direkt olämpligt” att Anna Kinberg Batra beslutade om anställningen trots att hon har en privat relation med Borgs. 

Kinberg Batra har i efterhand själv sagt att det hade varit bättre om hon avstått från att fatta beslutet. 

Även Riksrevisionen genomför en granskning, som en del av myndighetens årliga revision, där myndigheten ska undersöka om det var fel av Anna Kinberg Batra att själva säga upp den tidigare länsöverdirektören Åsa Ryding, en tjänst som tillsätts av regeringen. Civilminister Erik Slottner (KD) har KU-anmälts för ett uttalande om saken.

Utöver avskedandet och rekryteringar av vänner och bekanta har Anna Kinberg Batra även kritiserats för sin ledarstil och för höga representationskostnader.

Altinget har sökt Anna Kinberg Batra.

{{toplink}}

,

Forrige artikel Jomshof återvänder till justitieutskottet – förundersökning läggs ned Jomshof återvänder till justitieutskottet – förundersökning läggs ned Næste artikel S: Regeringen duckar ansvar S: Regeringen duckar ansvar