Erna Solberg i tårar efter norska jävskandalen

Oppositionsledaren Erna Solberg är i blåsväder efter att det avslöjats att maken Sindre Finnes gjort stora aktieaffärer under perioden hon var Norges statsminister. 

Erna Solberg har själv publicerat en lista på 3 643 aktieaffärer som Sindre Finnes har gjort under perioden 2013 till 2021, samtidigt som Solberg var statsminister.

Finnes ska ha tjänat 1,8 miljoner norska kronor på handeln, skriver Altinget Norge.

– Sindre har inte varit ärlig mot mig, varken när jag var statsminister eller när jag konfronterade honom om det här, sade hon på en pressträff på fredagen.

Enligt Høyre-ledaren ska hennes make aktivt handlat och aktivt ljugit om sina aktieaffärer.

– Det är allvarligt, eftersom det innebär att jag har varit jävig i vissa frågor som jag har behandlat när jag var statsminister, sade Solberg i tårar.

Tappat förtroende

Altinget Norges chefredaktör Veslemøy Østrem skriver i en analys att Sindre Finnes är orsaken till att den tidigare statsministern nu faller från sin höga häst. 

Solberg har själv hävdat att rutinerna mot jäv under sin tid som statsminister varit bättre än den sittande statsministern Jonas Gahr Støres.

”Även om det är Sindre Finnes som i smyg handlat aktier så är det Erna Solbergs ansvar och förtroende som faller som en sten”, skriver Veslemøy Østrem.

Norska Ekobrottsmyndigheten har meddelat att de kommer undersöka om det finns skäl att utreda Sindre Finnes aktiehandel. Erna Solberg själv menar att hon gjort tillräckligt för att få information om sin makes verksamhet.

Forrige artikel Efter omröstningen – MP vill behålla språkrörsmodellen Efter omröstningen – MP vill behålla språkrörsmodellen Næste artikel Svantesson: ”Läget kräver stora resurser” Svantesson: ”Läget kräver stora resurser”
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).