EU-kommissionärens högra hand: ”Migrationspaketet har goda utsikter”

Åsa Webber har arbetat med EU sedan 1990-talet och stöttar i dag Ylva Johansson i hennes arbete som kommissionär. Hon tror att det nya migrationspaketet kommer gillas av både rådet och parlamentet.

Som kanslichef hos Sveriges EU-kommissionär är Åsa Webber en central del av Ylva Johanssons team och gör ”både det ena och det andra”. Mer konkret innebär det att hon fungerar som en stabschef med personalansvar som stöttar Ylva Johansson i rollen som kommissionär – både i förhållande till staben och till generaldirektoratet. 

Politikintresset fick hon från diskussionerna hemma med familjen. Men det var under juridikstudierna i Uppsala som hon fattade tycke för EU-rätt. Och ända sedan examen på 1990-talet har hon på olika sätt arbetat med just EU.

– Om man tittar på mitt cv ser det kanske ut som att jag har haft en plan. Men det var inte uträknat.

Som ett av kugghjulen i systemet ser hon tydligt vilken roll som unionen spelar.

– EU är helt avgörande, det är en del av hur Sverige agerar i världen. Det är ett fundament för hur vi agerar, både i det lilla och det stora. Jag tror att man verkligen inte ska ta EU för givet. Det illustreras också tydligt i det läget vi befinner oss nu, med kriget i Ukraina.

Åsa Webber var aktiv redan i kampanjen för att Sverige skulle gå med i unionen.

– EU har ett mervärde och är som aktör en väldigt viktig del av den värld som vi befinner oss i. Och där är Sverige en del av det, vilket gör att den svenska rösten kan höras starkare än om vi skulle agera på egen hand.

”Får fortfarande aha-upplevelser”

I det senaste EU-valet gick endast 55,3 procent av de svenska väljarna till valurnan för att lägga sin röst.

Det var ändå en liten ökning jämfört med valet innan – men långt ifrån det höga engagemang som riksdagsvalen brukar väcka hos folket.

Är det så att EU är för krångligt? Borde det förenklas på något sätt?

– Jag tänker att det är beroende på vilket perspektiv man har – för vissa kan det vara krångligt med regering och riksdag också. Men det är något man måste prata om hela tiden. Man behöver prata mer om EU i skolan, på samma sätt som man lär ut vad riksdag och regering gör måste man tala om parlamentet, rådet och kommissionen.

– Sedan hjälper det så klart för förståelsen att jobba i en institution som kommissionen. Jag får fortfarande aha-upplevelser – ”just det, det är så här det funkar” – även om jag har jobbat med EU-frågor sedan Hedenhös.

Tror migrationspaketet kan ros i hamn

Som EU-kommissionär med ansvar för inrikes frågor blir arbetet med det nya migrationspaket ett av de stora huvudområdena för Ylva Johansson under mandatperioden.

Hur går det med det arbetet?

– Vi tror att paketet har goda utsikter och att både rådet och parlamentet kan komma överens om förslagen vi har lagt.

– Syftet är att vi ska få en bättre fungerande ordning för hur vi hanterar migration. Vi har regelverk som mår bra men som skulle må bättre av en uppdatering. Det är bra om vi kommer överens inom EU om hur vi ska hantera migration och då kräver det lagstiftning.

Forrige artikel MP:s valanalys – vill jobba närmare civilsamhället MP:s valanalys – vill jobba närmare civilsamhället Næste artikel Nya Brexitavtalet om Nordirland: EU och Storbritannien talar om ett ”nytt kapitel” Nya Brexitavtalet om Nordirland: EU och Storbritannien talar om ett ”nytt kapitel”
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).