Inga nya riktlinjer om amorteringslättnad – ”Bankerna ska göra det de är bra på”

Finansinspektionen konstaterar att den så kallade amorteringsventilen som gör det möjligt för pressade hushåll att slippa amortera fungerar väl. Trots att bankerna tidigare efterfrågat det kommer Fi därför inte att göra några förtydliganden i riktlinjerna för hur den ska användas. 

– Sammantaget ser vi att ventilen fungerar bra. Vi ser att fler får undantag och vi ser att bankernas processer fungerar bra, säger Magnus Karlsson avdelningschef, på Fi i samband med en pressträff. 

Myndighetens genomgången visar att 2 800 hushåll i genomsnitt beviljades undantag från amortering under de första månaderna 2023 vilket är omkring fyra gånger fler än de första månaderna 2022. Att fler kunder fått information om att ventilen existerar är en av anledningarna till att fler efterfrågar den, enligt rapporten.  

– Vi ser att de som får undantag är mellan 31 till 40 år och de bor i storstadsområdena. De har vanligen stora lån i förhållande till sin inkomst och bostadens värde - belåningsgrad - det är alltså de som amorterar relativt mycket, säger Magnus Karlsson. 

Bankkritik

Vissa banker har tidigare riktat kritik mot att riktlinjerna från FI för hur ventilen ska användas varit för otydliga och att vissa banker därför inte använt ventilen. 

Enligt genomgången har bankerna själva uppdaterat sina rutiner för hur undantaget används med anledning av det tuffare ekonomiska läget och att det lett till en mer enhetlig och fungerande hantering. 

– Vi ser i denna processen att bankerna gör allt mer lika och det är klart att när ett system är nytt finns det en osäkerhet. Men vi ser att den osäkerheten har minskat över tid och man gör allt mer lika idag, säger Finansinspektionens generaldirektör Daniel Barr till Altinget. 

{{toplink}}

Inga nya instruktioner

Finansinspektionen planerar därför inte några ytterligare förtydliganden av hur ventilen ska användas, trots att bankerna tidigare efterfrågat just det. 

– Vi är lite obenägna att införa exakta regler. Vi tycker att det är bättre att bankerna gör det de är duktiga på, det vill säga att de gör en generell bedömning av hela hushållets ekonomi. Det gör man ju i samband med kreditprövning, det borde man även kunna göra i det här sammanhanget, säger Daniel Barr.

Användningen av ventilen var som störst i januari i år men har sedan sjunkit och var i april lägsta nivån sedan oktober förra året. 

– Vi har sett att inflationstakten avtagit något under våren, men vi vet inte riktigt vart det tar vägen. Det kan vara en tillfällig dipp eller ett säsongsmönster, så man ska inte dra alltför stora växlar på att det gick ner just i april, säger Daniel Barr. 

Uppdraget att kartlägga hur ventilen fungerar i praktiken gavs från regeringen i december förra året för att säkerställa att de hushåll som behöver kan få amorteringsbefrielse. 

Under våren har regeringen även tillsatt en utredning för att se över hela makrotillsynen, det vill säga även amorteringskraven och bolånetaket, en utredning som ska presenteras nästa höst. 

{{toplink}}

Forrige artikel Hela listan: Så mycket tjänar generaldirektörerna Hela listan: Så mycket tjänar generaldirektörerna Næste artikel Ny finsk regering – Sannfinländarna får finansministerposten Ny finsk regering – Sannfinländarna får finansministerposten
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).