Kristersson kritiseras för uttalande i regeringsförklaringen

Även regeringens hantering av elstödssekretessen kritiseras efter att ministrar från både den sittande och den förra regeringen har kallats till riksdagen för granskning under våren. Ett enigt konstitutionsutskott konstaterar brister i fem fall.

Under april månad har konstitutionsutskottet hållit utfrågningar, som en del av sitt uppdrag att granska regeringen.

Totalt har utskottet behandlat 26 anmälningar från riksdagsledamöterna. I fem av granskningarna har det förekommit brister. Den sittande regeringen kritiseras i tre av dem.

Kristerssons regeringsförklaring under lupp

Statsminister Ulf Kristerssons uttalande om Sverige som en ”nästan helt fossilfri industrination” kritiseras av ett enigt konstitutionsutskott.

– Där konstaterar KU att sakuppgifter som lämnas i en regeringsförklaring, som är ett mycket väl förberett anförande och det första statsministern gör inför riksdagen, ska vara korrekta, säger Ida Karkiainen (S), utskottets ordförande.

– KU har inte för vana att anmärka på otydligheter, men just eftersom detta var regeringsförklaringen finner vi det värt att påtala bristen, säger Erik Ottosson (M), vice ordförande.

Elstödsprocessen var för snabb

Regeringen kritiseras också för bristande hantering av förslaget om sekretess kring elstöd.

– Tidsfristerna för remissinstanserna och Lagrådet var mycket korta, med tanke på lagförslagens innebörd och komplexitet. Även tidsramen för riksdagsbehandlingen var kort, säger Karkiainen.

KU-anmälan innebär inte förhinder att svara

När skolminister Lotta Edholm (L) fick frågor i oktober om privata skolkoncerner och vinstuttag, sade hon att hon inte kunde uttala sig med anledning av en KU-anmälan mot henne. För detta KU-anmäldes hon på nytt.

– Vi konstaterar att en KU-anmälan inte kan anses innebära att ett statsråd är förhindrad att svara på frågor om regeringens politik.

Se pressträffen i efterhand här

Forrige artikel C och L gick skilda vägar – nu möts partierna vid spärren C och L gick skilda vägar – nu möts partierna vid spärren Næste artikel Riksdagsledamot tar timeout från utskottsuppdrag Riksdagsledamot tar timeout från utskottsuppdrag
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).