Fortifikationsverket ska kartlägga SBB:s fastigheter

Fortifikationsverket har fått i uppdrag att kartlägga vilka av SBB:s lokaler som kan vara säkerhetspolitiskt känsliga. Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) är fåordig angående regeringens roll i frågan men säger att staten är redo att agera om det behövs och att permanenta regementen är bättre än hyrda.

Fastighetsbolaget SBB som äger och förvaltar omkring 740 samhällsfastigheter runt om i Sverige befinner sig i rejäl kris och söker köpare till sina fastigheter. Hyresgästerna som bedriver verksamhet i fastigheterna är till stor del kommunala och privata skolor, vård- och omsorgsverksamheter. Men också polishus och i vissa fall militära anläggningar. 

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna vill att regeringen ser över möjligheterna för staten att köpa tillbaka fastigheterna för att de inte ska hamna hos oseriösa eller säkerhetspolitiskt skadliga ägare. 

{{toplink}}

Nyligen framkom att finansdepartementet tagit kontakt med olika aktörer för att bilda sig en uppfattning om hur marknaden ser på situationen. Men hittills har regeringen inte bedömt läget som så pass allvarlig att man planerar att agera. 

”Säkerhetspolitiskt känsliga”

Nu har regeringen även bett Fortifikationsverket att se över vilka av SBB:s hyreslokaler som kan bedömas vara säkerhetspolitiskt känsliga, vilket även SVT Nyheter rapporterat om. 

Till Altinget säger finansmarknadsminister Niklas Wykman att det är naturligt att regeringen informerar sig om hur situationen ser ut. 

– Det är självklart att vi i Sverige har och ska ha en översyn över vilka säkerhetskänsliga fastigheter som finns, säger han. 

Vad tänker ni angående lokalerna som ägs av SBB i dag? Vad ska hända med dem?

– Den generella bedömningen är att det finns gott om köpare på denna marknaden, det finns etablerade aktörer. När det kommer till enskilda fastigheter som skulle vara eller inte vara säkerhetskänsliga är det inget jag går in på i detalj. Men man ska notera att bolaget, SBB i detta fallet, har ju själva meddelat att man inte avser att sälja till någon som hyresgästen inte kan acceptera.

Hur ska man säkerställa att en potentiell ny ägare lever upp till de krav som exempelvis Försvarsmakten har på säkerhet? 

– Det är en dialog mellan hyresgäst och hyresvärd. 

Finns det någon möjlighet att staten skulle gå in och äga de här lokalerna?

– Ifall det handlar om att säkra den finansiella stabiliteten, värna skattebetalarnas pengar eller andra viktiga samhällsvärden så som Sveriges säkerhet, då är staten alltid redo att agera. Men där är vi inte nu.

Ser du ett behov av att begränsa vilka som äger fastigheter där exempelvis försvaret bedriver verksamhet. Ska privata aktörer äga dem? Eller borde staten göra det?

– När det kommer till regementen har man haft tillfälliga lösningar så här långt, så har den tidigare regeringen valt att göra. Men där har ju den här regeringen fattat beslut om projektering av nya regementen. De ska byggas i statlig regi och det är mycket bättre med permanenta riktiga regementen än hyrda lokaler så klart.

{{toplink}}

Forrige artikel Särskilt stöd för tidskrifter ska utredas Särskilt stöd för tidskrifter ska utredas Næste artikel Det vill C-parlamentarikerna lägga krut på sista året Det vill C-parlamentarikerna lägga krut på sista året
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).