Förundersökning mot M-ledamot läggs ner

Särskilda åklagarkammaren lägger ner förundersökningen om sexköp. Det går inte att bevisa att den moderata riksdagsledamot som var misstänkt har gjort sig skyldig till brott, enligt chefsåklagare Maria Sterup.

– Vid en sammantagen bedömning av bevisningen i förundersökningen finns det inte tillräckligt med stöd för påståendet om att det är frågan om en sexuell förbindelse mot ersättning, säger chefsåklagare Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren i ett pressmeddelande.

Bevisningen har bestått av flera förhör, analyser av tömda telefoner och genomgång och utredning av ekonomiska transaktioner. Den dom för utpressning av ledamoten på 65 000 kronor ska också ha använts i undersökningen.

– Det går inte att bevisa att den som varit misstänkt har gjort sig skyldig till brott. Av den anledningen läggs förundersökningen ner. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt, fortsätter Sterup.

Paus från riksdagsarbetet

Sedan två månader tillbaka tar ledamoten timeout från sitt riksdagsuppdrag med anledning av den förundersökning som nu lagts ner. Det är ännu inte känt om riksdagsledamoten nu återvänder till sin stol i kammaren.

– I ärendet är det otvivelaktigt så att det förekommit sexuell aktivitet mellan parterna. Det har inte förekommit våld eller tvång och det som hänt mellan parterna har skett med ömsesidigt samtycke. Det föreligger däremot motstridiga uppgifter om att de överenskommit att ersättning skulle utgå för den sexuella aktiviteten, säger Maria Sterup i pressmeddelandet.

Altinget söker Moderaterna. 

{{toplink}}

Forrige artikel Datum för EU-val spikat: Då ska Sverige rösta Datum för EU-val spikat: Då ska Sverige rösta Næste artikel Åkesson nobbar Almedalen – hon ersätter Åkesson nobbar Almedalen – hon ersätter
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).