Gulan Avci slutar som partisekreterare

Riksdagsledamoten Gulan Avci lämnar uppdraget som Liberalernas partisekreterare efter drygt ett och ett halvt år. ”Min efterträdare kommer göra ett fantastiskt jobb”, säger hon till Altinget.

Gulan Avci utsågs till Liberalernas nya partisekreterare i oktober 2022, samma dag som riksdagen röstade fram Ulf Kristersson till statsministerposten.

– Det var olika känslor. Jag var väldigt glad över att vi fick en liberal borgerlig regering. Sedan visste jag också att det kommer krävas en del att kliva in som partisekreterare efter ett maktskifte, säger Avci till Altinget. 

Den nyvalda statsministern sade då att regeringen skulle lägga om kursen rejält. Men inom Liberalerna fanns en oro för vad samarbetet med Sverigedemokraterna skulle innebära och överenskommelsen om Tidöavtalet kritiserades. 

Gulan Avci fick i uppdrag att ena partiet.

– Johan (Pehrson, reds. anm) gav mig det viktiga uppdraget att initiera en förnyelseresa och se till att partiet samlades efter en ganska lång period av splittring och konflikter.

Den avgående partisekreteraren tycker att hon har lyckats. Bland väljarna är dock endast 17 procent positiva till Tidöavtalet, enligt den nationella SOM-undersökningen som presenterades i mars.

– Bara drygt 10 procent av väljarna tyckte om att vi ingick i januariavtalet. Så oavsett vad man gör så tror jag att man måste ha fokus på var man gör mest nytta. Är det att sitta i opposition med armarna i kors eller att kliva in i regering och ta ansvar för allvarliga samhällsproblem?

{{toplink}}

Nytt uppdrag

Efter ett och ett halvt år som partisekreterare för riksdagens minsta parti går Gulan Avci vidare till ett nytt uppdrag som regeringens nationella samordnare mot utanförskap. Frågan ligger henne varmt om hjärtat.

– Jag har jobbat med integrationsfrågor sedan 2002. Det var därför jag blev medlem i Folkpartiet. 

Gulan Avci växte upp i Bredäng, ”ett miljonprogramsområde”, som hon själv säger.

– Jag bär med mig mycket erfarenheter personligen av att ha vuxit upp i ett område som präglats av utanförskap och där jag på nära håll sett hur människor slagits ur samhällsgemenskapen.

Som nationell samordnare ska Gulan Avci redan till årsskiftet lämna en lista till regeringen på integrationsfrämjande insatser som genomförs på ett lyckat sätt i kommunerna, och de som fungerat mindre bra. Särskilt fokus ligger på åtgärder inom skolan och förskolan.

– Mitt uppdrag nu är att leverera ett bra och gott smörgåsbord till landets kommuner, så att de kan ta till sig av de goda exemplen som görs i olika delar av landet men också från satsningar som inte har varit lika lyckosamma.

{{toplink}}

Uppdraget är på deltid och Gulan Avci fortsätter som riksdagsledamot. På fredagen presenteras vem som blir Liberalernas nya partisekreterare, men Avci håller sig från att ge några råd.

– Jag är helt övertygad om att min efterträdare kommer göra ett fantastiskt jobb men är också trygg med de medarbetare som tar arbetet vidare med vår partiledning, partistyrelse och hela partilandet, säger hon.

Beslutskedja: Nationell samordnare för arbetet mot utanförskap

11/4
2024
12/4
2024
31/12
2024

Forrige artikel Fi vill se slopat ränteavdrag – men flaggar för risker Fi vill se slopat ränteavdrag – men flaggar för risker Næste artikel Hon hade kunnat bli statsminister, men Palmemordet förändrade allt Hon hade kunnat bli statsminister, men Palmemordet förändrade allt
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).