Hallå där Andreas Bergh – “Med marknadsekonomi kan vi jobba mindre”

HALLÅ DÄR. I en nyutkommen seriebok visar välfärdsforskaren Andreas Bergh, Institutet för näringslivsforskning, varför marknadsekonomi är det mänskligaste och hjälpsammaste systemet om vi vill jobba mindre och vila mer.

Docenten och välfärdsforskaren Andreas Bergh, Institutet för näringslivsforskning (IFN), har tillsammans med serietecknaren Ola Skogsäng släppt en seriebok om marknadsekonomi på Timbro förlag som heter Hjälpas åt – om marknader och människor.

Varför har ni gjort den här serieboken?

– För att förklara vad marknadsekonomi är på ett nytt sätt för nya läsare, och för att nå nya målgrupper. Jag har skrivit flera böcker tidigare men insåg att om jag gör på samma sätt kommer ungefär samma läsare att läsa boken.

Varför just serieform?

– Som universitetslärare vet jag att många yngre gillar att ta till sig kunskap via video. Då tänkte jag att en seriebok är att samtidigt ta det bästa från bokformen och från rörlig bild.

Vad handlar boken om?

– Att marknadsekonomi är ett sätt att hjälpas åt. Att det inte är ett system som gör att vi måste arbeta hårdare eller bli mer egoistiska. Tvärtom, med marknadsekonomi kan vi arbeta mindre och få mer tid över till annat.

– Marknadsekonomi leder till en situation där människor kan göra det som de är bra på. Och så får man hitta någon som är intresserad av ens tjänster och sedan utbyta tjänster med varandra.

– Det skulle vara ett sätt att mer effektivt och skonsamt använda jordens och människors resurser.

Det låter utopiskt. Är det rimligt att infrastrukturella, kostsamma välfärdsområden som sjukvård, omsorg och skola ska styras av marknadsmässig tillgång och efterfrågan?

– Nja, de flesta länderna har valt att inte organisera dessa områden med ren marknadsekonomi. Men det är ett vanligt missförstånd att det finns en motsättning mellan välfärdsstaten och marknadsekonomi.

– Faktum är att de mest utpräglade välfärdsstaterna i världen såsom Sverige och Nederländerna också har de bäst fungerande marknadsekonomierna.

Vad krävs för att marknadsekonomin ska fungera?

– Det viktiga är en icke-korrumperad statsmakt och tydliga gränser mellan den politiska och finansiella makten. För att det ska fungera behövs tillit, ärlighet och pålitlighet så att andra vill handla med dig. Det handlar inte om egoism, roffarmentalitet och vinstintresse. Det är en vanlig missuppfattning både till höger och vänster.

Forrige artikel Trafikverkets generaldirektör slutar Trafikverkets generaldirektör slutar Næste artikel Hon gör comeback som generaldirektör Hon gör comeback som generaldirektör
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).