Han föreslås bli ny ordförande: ”Jag tror att Luf är redo att ta över”

Om valberedningen får bestämma blir Erik Berg ny Luf-ordförande när Romina Pourmokhtari (L), nu klimat- och miljöminister, kliver av i november. Altinget har pratat med honom om Tidöavtalet, den bråkiga tid som väntar och ungdomsförbundets roll efter väljartappet.

Det var tyst från Liberala ungdomsförbundets ordförande Romina Pourmokhtari (L) när överenskommelsen mellan de fyra högerpartierna presenterades. Det så kallade Tidöavtalet innehåller flera punkter som går på tvärs med beslut som hon och Luf drev igenom på landsmötet förra hösten, efter det att ungdomsförbundet hotat med att inte kampanja för partiet

I överenskommelsen som nu gör det möjligt för Pourmokhtari att bli minister i Kristerssons regering finns bland annat förslag om visitationszoner och anonyma vittnen.

– Tidöavtalet innehåller mycket av Liberalernas politik, men går långt ifrån Lufs åsikter, främst på områden om rättspolitik, migrationspolitik och klimatpolitik, säger Erik Berg till Altinget.

Som vice ordförande i förbundet var han, i frånvaron av ordförande, första namn att skriva under den debattartikel där förbundsstyrelsen krävde att Liberalerna skulle rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister, och i stället åter sätta sig vid förhandlingsbordet.

– Det som står ut allra mest i mina ögon är punkten om att nästan inte ta emot några kvotflyktingar alls. Det är världens mest skyddsbehövande människor som är kvotflyktingar, och det har SD och M sagt själva.

Oroad för förhandlingarna

I veckan nominerades Erik Berg av valberedningen till att i november ta över som Luf-ordförande när Romina Pourmokhtari (L) kliver av.

När Altinget pratade med honom innan regeringsförhandlingarna avslutats berättade han att han hoppades på krafttag för svensk skola, att L står upp för klimatpolitiken och en ”återgång till arbetslinjen”.

Men det fanns också en del saker han inte ville se.

– I princip all politik som SD står för. Deras kulturpolitik, biståndspolitik, flyktingpolitik, rättspolitik. Allt det oroar jag mig väldigt mycket för. 

Beroendet av SD ser Erik Berg som en stor svaghet för möjligheten att genomföra liberala reformer. Det gör också att ungdomsförbundet behöver vara mer på sin makt, även mot illiberala tendenser i det egna partiet:

– Om inte Luf hade vunnit flera viktiga debatter på det senaste landsmötet inom det migrationspolitiska området hade Liberalerna kunnat ha majoritet i riksdagen och man hade ändå begränsat rätten för barn att återförenas med sina familjer igen.

”Ett liberalt inbördeskrig”

Även Romina Pourmokhtari framhöll innan valet betydelsen av de röda linjer som Luf drev igenom i partiet. Liberalerna skulle följa beslutet från landsmötet. ”Det finns liksom inget alternativ till det”, sade hon till Altinget i april. Men hon betonade också det förtroende som ungdomsförbundet hade för Johan Pehrson.

Han är en ledare som är benägen att lyssna på Luf, tycker Erik Berg, men ställer också krav på partiledaren för de kommande åren.

– Johan Pehrson måste se till att ett internt utvecklingsarbete i Liberalerna blir av. Förra mandatperioden gick åt till vad som kan liknas ett liberalt inbördeskrig. Nu behöver partiet byggas upp på nytt, säger Erik Berg och understryker ungdomsförbundets roll i ett sådant arbete.

Om han väljs till ny ordförande är inget större politiskt skifte att vänta och motståndet mot SD ligger fast. Men efter ett val där partiet balanserat kring spärren och tvingats lämna ytterligare sju regioner ser Erik Berg att det krävs en del organisatoriskt arbete även inom förbundet framöver.

– Det påverkar också ungdomsorganisationen. Det är klart att det är bra att vi klarade oss kvar i riksdagen, men det kan inte vara det nya normalläget för Sveriges liberala parti – då har vi misslyckats, säger han.

Redo att ta över

Efter att ungdomsförbundet slutit upp bakom partiet inför valet och varit ”en duktig kampanjorganisation”, som Erik Berg uttrycker det, är det nu dags för Luf att börja bråka igen.

– Man är kompis med partiet i ett år, och sen bråkar man i tre och nu ska vi få så mycket genomslag för vår politik som möjligt. Det är så Liberalerna blir ett bättre parti, säger han och tror att det är viktigt att Luf också får representation ute i landet, med förtroendeuppdrag lokalt.

– Jag tror att Luf är redo att ta över Liberalerna. Om det finns ett beroende och Luf är en viktig del för att arbetet ska gå runt så har man inget annat val än att lyssna på oss.

”Vår bästa vän på insidan”

Att Romina Pourmokhtari tog plats i riksdagen efter valet beskrev Erik Berg som ovärderligt för de liberala intressena.

– När Luf nu ska vara ideologiska vakthundar utanför riksdagen är hon vår bästa vän på insidan, sade han då.

Med Pourmokhtari i regering förlorar ungdomsförbundet sin röst i kammaren. Kvar finns den tidigare förbundsordföranden Joar Forssell, en av de Stockholmsliberaler som velat se ett partiråd där Tidöavtalet behandlas. Forssell och ett antal andra ledamöter har meddelat att de inte kommer rösta för alla de förslag som presenterats i överenskommelsen.

Luf får annars förlita sig på sin nya ingång i Regeringskansliet.

– Romina är den bästa personen jag kan tänka mig för att se till att Sverige lever upp till de satta klimatmålen. Mitt förtroende för regeringens förmåga att tackla klimatkrisen ökar genom att Romina tillsätts, säger Erik Berg.

 

Forrige artikel GD-stol ledig – han lämnar myndigheten efter mindre än ett år GD-stol ledig – han lämnar myndigheten efter mindre än ett år Næste artikel Ex-ledamöter kostar 18 miljoner om året ­– nu får fler stöd Ex-ledamöter kostar 18 miljoner om året ­– nu får fler stöd
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).