Han ska utreda myndigheternas framtid

120 myndigheter på tolv månader. ”Det blir tufft”, säger den tidigare generaldirektören och riksrevisorn Ulf Bengtsson som på uppdrag av regeringen ska lämna förslag på sammanslagningar eller avvecklingar av statens mindre myndigheter.

I sin ambiton att minska antalet myndigheter har regeringen tillsatt en utredning som ska se över de mindre myndigheternas uppgifter och organisering. Utredningen presenterades i mitten av september, men det är först nu – två månader senare – som en utredare tillsatts.

Ulf Bengtsson har tidigare varit riksrevisor och generaldirektör för både Arbetsgivarverket och Försvarsmarkten. Nu lämnar han tjänsten som direktör på Kommuninvest för att gå i pension, men får ett hektiskt första år. I januari tillträder han som ny ordförande för Försäkringskassans styrelse, samtidigt som han tar sig an ett omfattande utredningsuppdrag.

– Utredningen är ett steg mot regeringens ambition om att minska fragmenteringen och öka effektiviteten i statsförvaltningen. Jag är glad att Ulf Bengtsson, med sin erfarenhet och kunskap om statsförvaltningen har tackat ja till detta uppdrag, säger civilminister Erik Slottner i ett pressmeddelande. 

120 myndigheter

Regeringen har varit tydliga med att vilja säkerställa nyttan av medborgarnas skattemedel. Ulf Bengtsson ser dock inte besparingar som det främsta syftet med utredningen.

– Jag uppfattar inte att det primära syftet med uppdraget är att spara pengar. Utgångspunkten är att hitta en effektivitet i myndigheternas verksamhet, om det också bidrar till kostnadseffektivitet så är det jättebra, säger Ulf Bengtsson till Altinget. {{toplink}}

Omkring 120 myndigheter med upp till 100 årsarbetskrafter omfattas av utredningen som bland annat ska titta på möjligheten till sammanslagningar av myndigheter. Ulf Bengtsson pekar på de krav som ställs på myndigheterna i dag och utmaningarna med de administrativa resurser som även mindre myndigheterna måste ha.

– Min erfarenhet är att alla myndigheter gör så gott de kan givet vilka uppdrag de har. Men jag tror att det finns möjligheter att effektivisera ytterligare, säger Bengtsson till Altinget.

Om en sammanslagning ska ske ser dock Bengtsson att myndigheterna måste ha en del gemensamt.

– Verksamhetslogiken måste se någorlunda likartad ut så att man får en förbättring i arbetet och en möjlighet att bredda kompetensen. Min utgångspunkt är inte att slå ihop helt disparata myndigheters verksamheter. 

Knappt ett år till deadline

En del av utredningens uppdrag är att titta på om myndigheternas verksamhet och uppgifter överhuvudtaget är motiverade ett statligt ansvar. Ulf Bengtsson får även lämna förslag på avveckling av myndigheter, eller delar av myndigheters verksamhet.

– Här får vi titta på hur man motiverat inrättandet av olika myndigheter, och om det är så att det finns ett marknadsmisslyckande eller andra motiv till inrättandet.

Bengtsson vill inte i dag spekulera i vilka myndigheter som kan komma att bli föremål för avveckling. Bland de myndigheter som ska utredas finns bland Upphandlingsmyndigheten, Svenska institutet och Bengtssons gamla arbetsplats Arbetsgivarverket. Men utredaren har ännu inte ett sekretariat på plats och väntas påbörja arbetet först efter nyår. 

Utredningen har knappt ett år på sig. Förslagen ska lämnas till regeringen i december 2024.

– Det blir tufft på ett år. Jag kommer inte kunna gå in i alla detaljer i alla myndigheter och vi kommer inte kunna träffa alla. Men vi gör så gott vi kan och får komma så långt det går på den tiden vi har till förfogande, säger Ulf Bengtsson.

Ser du någon risk med att ni ska komma med bedömningar och förslag om exempelvis sammanslagning och avveckling av myndigheter på så kort tid?

– Det är svårt att veta innan jag har gått igenom uppdraget ordentligt och innan sekretariatet är på plats. Jag vill nog göra den analysen av uppdraget och dess omfattning innan jag säger något om det.

Ulf Bengtsson föreställer sig även att förslag på sammanslagningar och avvecklingar kan komma att kräva ytterligare utredningar.

– Det finns lyckade omställningar och det finns mindre lyckade omställningar. Det är klart att det är viktigt för alla att det här görs på ett ordentligt sätt. Efter att vi har lagt vårt förslag kan jag tänka mig att det kan finnas behov av att ytterligare utreda ett antal saker. Men vi får se hur långt vi kommer.

Är det något särskilt myndigheterna ska vara redo på när ni sätter i gång?

– Det är klart att vi kommer behöva en hel del material. En sådan begäran kommer vi säkert komma med en bit in på det nya året, men exakt hur det ska vara utformat och vad vi kommer begära får vi återkomma till, säger Bengtsson. 

Beslutskedja: En översyn av mindre myndigheters uppgifter och organisering

14/9
2023
19/9
2023
19/9
2023
10/11
2023
22/11
2023
19/12
2023
21/2
2024
13/3
2024
20/3
2024
3/5
2024
15/12
2024
15/12
2024

Forrige artikel Lyxbilar ska enklare kunna tas från gängkriminella Lyxbilar ska enklare kunna tas från gängkriminella Næste artikel L lägger mest pengar på taxi – MP minst L lägger mest pengar på taxi – MP minst
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).