Han tar över trafiken från Helldén

Miljöpartiets energipolitiska talesperson Linus Lakso tar över språkröret Daniel Helldéns plats i riksdagens trafikutskott.

Efter att Daniel Helldén tog över språkrörsposten skedde en första rockad i riksdagsgruppen genom att tidigare språkröret Per Bolund tog hans plats i trafikutskottet.

Men i samband med att Bolund lämnade riksdagen vid årsskiftet, har en lite större rockad skett i riksdagsgruppen.

Energipolitiska talespersonen Linus Lakso lämnar över sin plats i skatteutskottet till gruppledaren Annika Hirvonen och tar över Helldéns tidigare plats i trafikutskottet. Därmed tar han även över trafikfrågorna.

Lakso behåller dock även sin roll som arbetande ersättare i näringsutskottet, därmed behåller han även energifrågorna.

Kommer du att kunna rodda båda rollerna?

– Dels för att jag jobbat med energifrågorna i 15 år, så de kan jag utan och innan. Där känner jag mig väldigt trygg. Sedan är det ett ganska stort överlapp mellan energi- och transport, om man tänker i våra prioriterade frågor klimat- och miljö. Vi behöver elektrifiera, byta ut bränslena och vi behöver ett transporteffektivt samhälle, säger Lakso till Altinget och fortsätter:

– Jag ser att det i stora delar är frågor som hänger ihop, säger Lakso som tillsammans med stora delar av trafikutskottet deltog på Transportforum i Linköping. 

Det är mycket andra sakfrågor i utskottsarbetet och även andra områden, exempelvis AI. Hur känns det?

– Jag är faktiskt väldigt glad över att jag fick AI-frågorna, jag tycker att de är jättespännande. Jag lyssnade på Max Tegmarks sommarprat i somras och fick lite av en aha-upplevelse där. Så jag ser fram emot de frågorna, säger Lakso och tillägger:

– Samtidigt är det så att när vi ett litet parti, så blir det en högre arbetsbelastning per person, så att säga. Vi kämpar hårt i alla småpartier.

Forrige artikel Hon är ny generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten Hon är ny generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten Næste artikel Han blir ny gd för Arbetsmiljöverket Han blir ny gd för Arbetsmiljöverket
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).