Här är utredningarna som läggs ner

Efter att en rekordström av utredningsinitiativ skickades ut från S-regeringen under våren påbörjas nu gallringen. Här är utredningarna som Kristerssonregeringen hittills väljer att skrota.  

Brottsförebyggande fritidsverksamhet?

Utredningen ”En utvecklad öppen fritidsverksamhet för ungdomar” läggs ned. Det var den 1 juli i år som den tidigare regeringen initierade den. Sara Damber blev utredare.

Utredningen skulle ha lämnat sitt slutbetänkande den 1 december 2023. I uppdraget låg dels att se hur den öppna fritidsverksamheten kan bli mer tillgänglig och jämlik, dels analysera hur den kan inkluderas i ett övergripande brotts- och våldsförebyggande arbete.

Förändringar i sjuk- och aktivitetsersättningen får vänta

Utredningen tillsattes i juni, men först i september fick den sin utredare i Eva-Lo Ighe, generaldirektör för Inspektionen för socialförsäkring. Utredningen skulle se över hur indexering av sjuk- och aktivitetsersättningen skulle kunna ändras så att ersättningarna följer inkomstutvecklingen i övriga samhället. Nu läggs den ner, ett år innan den skulle vara klar.

Marknad för energieffektivisering stoppas upp

Den sista mars skulle Göran Enander lämna över sitt slutbetänkande om ett kvotpliktssystem för energieffektivisering, så kallade vita certifikat, till energiminister Ebba Busch (KD). En utredning som tillsattes av dåvarande energiminister Anders Ygeman (S) hösten år 2021. Men tre månader innan deadline skrotas utredningen, och nu sammanställs resultatet i en lägesrapport.

– Vi har en del intressant underlag, säger Enander till Altinget.

{{toplink}}

Det blir inget statligt fastighetsbolag

Leif Jakobssons utredning som skulle undersöka om ett statligt ägt fastighetsbolag kan vara ett sätt att motverka segregation och brottsligheten i områden med socioekonomiska utmaningar läggs ned. Utredningen tillsattes av den förra regeringen i somras och skulle ha presenterats i slutet på nästa år.

– Det är lite överraskande för det är ju ett annat sätt att ta sig an integration och segregationsproblem, säger Jakobsson till Altinget.

Kapitalvinstjagarutredning skrotas

Justitierådet vid Högsta förvaltningsutredningen Kristina Ståhl fick tidigare i år uppdraget att bland annat se över om tioårsregeln bör ersättas eller kompletteras med generella regler för beskattning av orealiserade kapitalvinster när en fysisk person flyttar ut från Sverige. Utredningen tillsattes i maj och skulle lämnat sitt svar i februari 2024.

{{toplink}}

Boendesegregationsåtgärder får vänta

S-toppen i Uppsala Erik Pelling kan lägga planerna på att ta fram förslag som på både lång och kort sikt kan bidra till att minska och motverka boendesegregation på hyllan. I fokus låg ett uppdrag att via samhällsplanering, offentlig upphandling, kommunal reglering av upplåtelseform och kartläggning av boendesituation stärka arbetet med att minska och motverka boendesegregation i samhällsplaneringen. Förslag skulle lämnas i slutet av 2023.

Förslag om social dumpning pausas

Generaldirektören Lena Nyberg fick tidigare i år i uppdrag att ta fram förslag för att främja samverkan mellan kommuner för att motverka social dumpning. Utredningen, som tillsattes i juni, skulle lämna förslag i oktober 2023.

{{toplink}}

Avslutad granskning av åldersbedömningarna i asylprocessen

Det var i juni 2020 som regeringen beslutade om ett kommittédirektiv för att utöka kunskapsunderlaget om Rätts­medicinal­verkets metod för medicinsk ålders­bedöm­ning i asyl­processen. En första delredovisning kom i oktober 2021 och utredningen, ledd av särskild utredare Maria Eka, fick sedan förlängt. Uppdraget var planerat för slutredovisning senast den 31 maj 2024.

Artikeln kommer att uppdateras

Beslutskedja: En utvecklad öppen fritidsverksamhet för ungdomar

1/7
2022
4/7
2022
22/12
2022
1/12
2023
27/8
2024

Forrige artikel Hela listan: De roddar Tidöpartiernas samordning Hela listan: De roddar Tidöpartiernas samordning Næste artikel Politisk kalender 2023: Partiledarval och Sverige bär ledartröjan i EU Politisk kalender 2023: Partiledarval och Sverige bär ledartröjan i EU
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).