Här knep de lokala partierna topposten

Att lokala partier får vara med och styra i kommunerna är relativt ovanligt. Ännu mer sällsynt är det att de får topposten som kommunstyrelsens ordförande. Så är dock fallet för Partiet Framtid i Jokkmokks kommun där Roland Boman är ny KSO, och i Hagfors styr Oberoende realister ensamma.

Partiet Framtid i Jokkmokks kommun bildades i Roland Bomans kök 2009.

– Vi satt hemma hos mig vid köksbordet, jag och några av mina ungar och deras kamrater. Vi kom fram till att det fanns ett politiskt intresse hos de yngre, och jag sa att ”om ni ställer upp på en fullmäktigelista, då fixar jag allt det praktiska”, säger han till Altinget.

Ovanligt

Socialdemokraterna blev som vanligt störst i Sveriges kommuner efter höstens val. I 136 av landets 290 kommuner är det en socialdemokrat som innehar posten som kommunstyrelsens ordförande, enligt Dagens Samhälles lista.

Annars är det som regel ett av de andra riksdagspartierna som sitter vid rodret. Förutom i fyra kommuner, inklusive Jokkmokk och Hagfors. Där är det de lokala partierna som har den yttersta makten.

Framtid i Jokkmokks kommun har ökat i varje val sedan bildandet och i höstas tog Roland Boman över den eftertraktade KSO-posten från Socialdemokraterna, som styrt tillsammans med Vänsterpartiet.

Boman tror att den breda representationen bland åldrarna på kommunlistan har varit en framgångsfaktor.

– Det är som jag säger: En 25-åring i dag har ingen aning om vem jag är, om de inte känner någon av mina ungar.

Fler än hälften av kandidaterna på partiets lista var under 40 år, och många av de som är med i olika styrelser och nämnder är med för första gången.

– De yngre var tydliga innan valet att de röstar på oss bara för att det är ungt folk på listan. Sen är vi ett gäng som kategoriserar oss själva som ”gammfolk” också.

 

Blev största parti

I Hagfors sitter Oberoende realister ensamma i kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsens ordförande Jens Fischer ser positivt på framtiden: För första gången sedan början av 1960-talet har nu befolkningsmängden i Hagfors ökat två år i rad.

– Utifrån rådande läge är det med tillförsikt och en framtidstro som jag ser på framtiden, men sedan finns det mörka moln med tanke på omvärldsläget och inflationen.

Ex-polischefen Jens Fischers parti startades 2017 av Peter Åkerström. De träffades på jobbet.

– Peter är ju en initiativrik person, så han startade i gång diskussionen och jag fick frågan om att bli ordförande i februari det året.

Svaret blev först nej, men till sommaren fick Fischer frågan på nytt. Bara några månader efter det blev Oberoende realister största parti i kommunen, i valet 2018. Valvinsten innebar att Fischer kunde tillträda på nyårsdagen.

I det senaste valet växte partiet ytterligare, till över 40 procent. Ingen omröstning om posten krävdes, då det näst största partiet, S, varit tydliga från början med att de inte kunde tänka sig ett samarbete med Sverigedemokraterna – vars mandat hade krävts för att kunna bilda en majoritet. Jens Fischer leder inte längre partiet men fick alltså fortsätta som KSO.

Kan förhandla med V och SD

Kompetensförsörjningen blir den största utmaningen under mandatperioden, tror Jens Fischer. Kommunens verksamheter och den privata sektor har ett stort behov av arbetskraft.

– Den utmaningen möter vi med satsningar på skola och utbildning. Vi bygger upp praktiska program och har utvecklat ett samarbete mellan branscherna och utbildningsverksamheten.

Ett bra förslag är ett bra förslag, oavsett om det kommer från höger eller vänster.

– Vår filosofi är att oavsett var frågorna kommer från så har inte det någon betydelse, utan vi analyserar och ser om det är rätt för vår kommun. Då spelar det ingen roll om det kommer från V eller SD.

Sakpolitiken i fokus

Inte heller Roland Boman vill placera sitt parti på den klassiska höger-vänster-skalan. I Jokkmokk är det sakpolitiken som är i fokus.

– Det märker jag också när vi är ute på möten. Det är ingen som frågar mig eller någon annan om vi är höger eller vänster. Utan de säger att det är bra med ett parti som har sagt att det nu är Jokkmokk som gäller först och främst, inte att vi ska behöva ta ansvar för landet, säger Boman.

Kommunen har bland annat att hantera järnmalmsfyndigheten i Kallak.

Boman säger att han inte har någon rådighet över ärendet och att det inte är kommunens roll att peka med hela handen.

– Det som landar på kommunen – planändringar, tillstånd och så vidare – där är vi endast byråkrater.

Han vill dock se en ändring i minerallagen – att bolag som Beowulf måste avsätta pengar direkt för framtida miljöåtgärder och lokal infrastruktur.

– Lovar man guld och gröna skogar, då måste man visa guldet först. Vi kan inte leva med att vi kanske får guld.

Saknar bollplank

En fördel med att tillhöra ett större parti är att man kan få information tidigare om saker som kan ske, tror Jens Fischer i Hagfors. Han kan också sakna att ha ett bollplank.

– Men än så länge har jag inte känt att vi har förlorat något på grund av att vi inte har något parti på region- eller riksdagsnivå.

Forrige artikel Brist på svenskar i EU-systemet – så ska trenden vändas Brist på svenskar i EU-systemet – så ska trenden vändas Næste artikel S anklagar regeringen för fulspel i EU-nämnden: ”Valt sitt samarbetsparti” S anklagar regeringen för fulspel i EU-nämnden: ”Valt sitt samarbetsparti”
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).