Hon bryter mot S-normen – ska kryssa sig in till riksdagen

Hon hamnade på en snöplig sjätteplats på Socialdemokraternas riksdagslista i Sörmland. Men Åsa Kullgren ger inte upp. Nu drar en, för partiet, ovanlig personvalskampanj i gång.

I mitten av 1990-talet var hon S-studenters ordförande. Hon var landstingsstyrelsens ordförande i Sörmland under 2010-talets första hälft. Hon har precis blivit klar med ett uppdrag som särskild utredare. Men på Socialdemokraternas riksdagslista i Sörmland fick hon nöja sig med en sjätteplats.

Nu ska Åsa Kullgren i stället försöka kryssa sig in till riksdagen, rapporterar Eskilstuna-Kuriren.

Ovanligt för partiet

Att som socialdemokratisk kandidat bedriva personvalskampanj är att gå emot partiets traditioner. S i Eskilstuna väljer att gå den vägen, eftersom det finns en uppfattning om att kommunen inte har fått en proportionsenlig utdelning i länet.

– Eskilstuna levererar 38 procent av S-rösterna i länet men vi fick väldigt dålig utdelning när det gäller kandidater från Eskilstuna på listorna till riksdag och regionen, säger kommunalrådet Mikael Edlund till tidningen.

Har två fokus

Sjukvårdsfrågor och kriminalitet blir de två huvudområdena för kammaråklagaren Åsa Kullgrens kampanj.

– Den absolut viktigaste frågan är att ta fram en nationell plan för hur det ska gå till att utbilda mer vårdpersonal så vi får fler sjuksköterskor och läkare, säger Kullgren.

För att Kullgren ska komma in i riksdagen krävs att minst fem procent av S-väljarna i valkretsen kryssar hennes namn.

Forrige artikel Danmarks tidigare utrikesminister är död Næste artikel Han blir ny ordförande i skatteutskottet – efter Hellmans avgång
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).