I elfte timmen – nu kommer slipsarna som ska charma EU

När Kristerssonregeringen tog över stafettpinnen sattes slipsar och sjalar snabbt upp på inköpslistan. Men halvvägs in på det svenska EU-ordförandeskapet har plaggen ännu inte setts till. Förrän nu.

Med en S-regering som ville annorlunda blev det den nya regeringen som efter valet fick lägga beställningen på över 7 000 specialdesignade slipsar och sjalar.

Slipsarna och sjalarna ska delas ut som gåva till delegater vid ministermöten och andra högnivåmöten, ”samt till vissa andra nyckelpersoner” enligt ordförandeskapets kommunikationssekretariat.

Presskommunikatör Charlotte Nilsson kallar det ett uppskattat inslag som används långt efter att ordförandeskapet är slut.

Designen

När nära halva ordförandeskapet gått har leveransen nu äntligen kommit fram och börjar delas ut i samband med statsministerns deltagande vid EU-toppmötet i Bryssel på torsdagen.

Likt både den europeiska och den svenska flaggan går slipsarna och sjalarna i blått. Däremot saknas helt gula inslag. Kommunikationssekretariatet skriver:

”Designen och färgvalet följer ordförandeskapets visuella identitet, där mönstret utgår från länken mellan n och u i logotypens text. Länken symboliserar medlemsländernas samhörighet med varandra. Den blå färgen är en av Sveriges och EU:s gemensamma färger.”

Miljonkostnaden

EU-minister Jessika Roswall har på Instagram lagt upp en bild på henne och statssekreterare Christian Danielsson

”Jag har i mina möten under våren stött på många personer som fortfarande använder den svenska slipsen (tyvärr inte sjalen) från det svenska ordförandeskapet 2009. En mycket populär ordförandeskapsslips således.”

Att den förra regeringen trots det inte ville sy upp några slipsar kan ha att göra med en över tid snålare inställning till gåvor till medlemsländerna, där särskilt Sverige är kända för att hålla hårt i pengarna.

Totalt handlar det om 4 400 slipsar och 2 900 scarfar som regeringen köpt in för 1 360 000 kronor. Det är det svenska ordförandeskapet som står för kostnaden.

Artikeln är uppdaterad med bilder och mer information efter publicering.

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Jessika Roswall (@jessikaroswall)

 {{toplink}}

Forrige artikel Ut med generaldirektören när domstolarnas oberoende ska säkras Ut med generaldirektören när domstolarnas oberoende ska säkras Næste artikel SD:s Elsa Widding petas från miljö- och jordbruksutskottet SD:s Elsa Widding petas från miljö- och jordbruksutskottet
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).