Intern rapport: Kinberg Batras rekrytering avvek från rutinerna

I interna utredningar från Länsstyrelsen i Stockholm konstateras flera brister i myndighetens regelefterlevnad och landshövding Anna Kinberg Batras rekrytering av en ny planeringschef bedöms inte ha följt gällande rutiner.

På fredagen avslutades Länsstyrelsen i Stockholms interna utredning av Anna Kinberg Batras omdiskuterade rekryteringar till toppjobb på myndigheten. 

Landshövdingen och den tidigare M-ledaren anställde vännen Anna Borgs till det nya jobbet som planeringschef efter att ha annonserat om tjänsten med med en lapp i receptionen på myndigheten. Endast Borgs sökte jobbet.

Agerandet avviker från myndighetens rutiner, konstaterar utredaren Håkan Larsson, avdelningschef på myndigheten. 

Att annonsera på anslagstavlan hade räckt i vissa fall, exempelvis om anställningen skulle vara mycket kortvarig, men det gäller inte rekryteringen för den tjänst som Anna Borgs fick. 

Håkan Larsson rekommenderar att åtgärder för att förtydliga rekryteringsprocessen och minska risken för att liknande avvikelser kan uppstå igen. Han rekommenderar att interna styrdokument, riktlinjer, processer och checklistor uppdateras för att säkerställa att rekryteringsprocessen följs.

Försiktighetsprincipen som myndigheter måste förhålla sig till när det finns risk för jäv tillämpades inte vid anställningen av Anna Borgs.

”Min bedömning är att avvikelserna främst beror på brister i tillämpningen av normal rutin och rådgivning”, skriver han i utredningen.

Bristande regelefterlevnad

Länsstyrelsen är även klara med en intern utredning som tittat på hur länsstyrelsen följer sina egna regler. I utredningen, som genomförts av myndighetens internrevisionschef, konstateras att det finns brister i myndighetens regelefterlevnad, vilket Expressen var först med att rapportera om.

”De huvudsakliga iakttagelser och relaterade risker som noterats har sin grund i en administrativ omognad som tar sig uttryck i otydligheter i ansvar, roller och metodstöd i allt från att upprätta styrande dokument, till att implementera regler och följa upp att de efterlevs”, står det i rapporten.

Utöver kompisrekryteringarna har Kinberg Batra även kritiserats för höga representationskostnader och för sin ledarstil.

Kinberg Batra svarar 

”De utredningar som nu presenterats visar på behovet av förbättrade rutiner för att säkerställa att vi på myndigheten gör som vi ska och i enlighet med regelverken. Det arbetet påbörjades med just de här kartläggningarna”, skriver Anna Kinberg Batra i ett mejl till Altinget och fortsätter:

”Det initiativet tog jag då förtroendekrisen startade och nu kommer jag att genomföra nödvändiga förbättringar tillsammans med myndighetens ledning och medarbetare. Det här materialet kommer också ingå i det samlade underlag som myndigheten lämnar till JO senast den 8 juli.”

Parallellt med de interna utredningarna har Justitieombudsmannen påbörjat tre granskningar riktade mot Anna Kinberg Batra. Landshövdingen ska bland annat svara på medieuppgifter om att hon är gudmor åt ett av den anställdas barn.

{{toplink}}

,

Forrige artikel Så mycket lägger partierna på valrörelsen Så mycket lägger partierna på valrörelsen Næste artikel Zelenskyj på Sverigebesök – träffar nordiska ledarna Zelenskyj på Sverigebesök – träffar nordiska ledarna
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).