Johan Pehrson-effekten uteblev – Åkesson betydde mest för väljarnas val

Liberalerna hoppades att den nya partiledaren skulle ta partiet över spärren. Men Pehrsons betydelse för väljarnas val av parti var begränsad, medan Jimmie Åkesson (SD) återigen når rekordnivåer. Det visar SVT:s vallokalsundersökning.

Partiledarna avgör inte val, men vid sidan av ideologi och sakfrågor kan företrädarna för ett parti ändå ha en viss betydelse för ett partis framgång.

De förstå åren som SVT/Valu undersökte vilken partiledare som hade störst betydelse för väljarnas val av parti toppade Alf Svensson (KD) listan. 1998 ansåg närmare var tredje av Kristdemokraternas väljare att han var mycket betydelsefull för beslutet att rösta på partiet.

Slår Reinfeldts rekord

I årets val är det Jimmie Åkesson (SD) som, för andra valet i rad, är allra mest betydelsefull bland partiledarna.

Efter att i förra valet nått upp till Fredrik Reinfeldts (M) rekordnivåer med över 45 procent av de egna väljarna som betonar partiledarens betydelse för valet av parti går SD-ledaren om.

– Jimmie Åkesson har nu rekordet som Sveriges, i våra mätningars historia, mest framgångsrika draglok, säger Sören Holmberg, statsvetare, vid ett seminarium om resultatet av årets vallokalsundersökning.

Nära hälften av Sverigedemokraternas väljare (48 procent) anser att Åkesson haft en mycket stor betydelse för partivalet. 8 av 10 tycker att hans betydelse varit mycket eller ganska stor. 

Den största ökningen står avgående statsminister Magdalena Andersson (S) för. Hela 7 av 10 väljare anser att Magdalena Andersson haft en mycket eller ganska stor betydelse för beslutet att rösta på Socialdemokraterna. Det är mer än 20 procentenheter mer än 2018 då 52 procent uppgav att Stefan Löfven var en viktig faktor för partivalet.

– Magdalena Andersson har varit framgångsrik, framför allt bland kvinnor, säger Sören Holmberg.

”Inget fenomen”

För Liberalerna som visserligen kan glädjas åt att de håller sig kvar i riksdagen har den Johan Pehrson-effekt de hoppades på uteblivit.

– Han var inget fenomen i årets val, enligt våra mätningar, säger Sören Holmberg, vid SVT:s seminarium.

Visserligen tycker varannan väljare att Johan Pehrson haft en ganska stor eller mycket stor betydelse, enligt SVT/Valu, men det är lägre än förra valet då sex av tio väljare tyckte att Jan Björklund var en viktig faktor för deras röst på partiet. Endast 13 procent tycker att Pehrson var mycket betydelsefull för valet av parti och han hamnar därmed näst sist på partiledarlistan.

I botten hittar vi språkrören. Två av tre miljöpartistiska väljare tycker att de varken har en stor eller liten, en ganska liten eller mycket liten betydelse för valet av parti.

– I alla mätningar tillbaka till 1998 kommer språkrören väldigt lågt.

Holmberg tror dock att frågan är något orättvist ställd då den specifikt frågar om partiledare, inte språkrör.

Tufft för efterträdaren

Den lägsta nivån under de tjugo år som mätningen gjorts står ”Det här är Lennart”-Lennart Daléus för under den korta tid han satt som Centerpartiets partiledare 1998–2001. 6 procent av väljarna ansåg att han hade en mycket stor betydelse för valet av parti.

Annie Lööf (C) har däremot varit desto mer betydelsefull för partiet och det kan bli svårt för en efterträdare att fylla hennes skor. I de två senaste valen anser 77 respektive 79 procent att Lööf haft en mycket eller ganska stor betydelse för deras val av parti.

 

Forrige artikel Rösträkningsrysare mellan MP-kandidater – lotten kan avgöra Rösträkningsrysare mellan MP-kandidater – lotten kan avgöra Næste artikel Så är läget i krysskampen – första ledamot invald Så är läget i krysskampen – första ledamot invald
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).