Kärnkraftskritiker ut ur Vattenfalls styrelse

Tidigare vd:n för kärnkraftssamarbetet Wano Ingemar Engkvist föreslås ta plats i den statliga energijättens styrelse. Samtidigt föreslås kärnkraftskritikern Tomas Kåberger, tidigare generaldirektör för Energimyndigheten, lämna sin plats.

Ingemar Engkvist, Per Lindberg och Carola Puusteli. Det är de tre nya ledamöter som föreslås ta plats i den statliga energijättens ledning vid årsstämman den 26 april.

– Regeringens ambition är att Vattenfall i framtiden ska spela en viktig roll för att Sverige återigen kan få en stabil, robust och planerbar elförsörjning. Därför nominerar regeringen en styrelse med tre nya ledamöter för att stärka bolagets förutsättningar, rusta Vattenfall som bolag och ta viktiga steg för mer kärnkraft, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) i ett pressmeddelande.

Tidigare vd för kärnkraftsorgan

Det senare ser också ut att speglas i valet av nya ledamöter. Ingemar Engkvist har nämligen en doktorsexamen i Nuclear Chemistry och är sedan tidigare bland annat vd för World Association of Nuclear Operators, Wano.

Därtill föreslås Carola Puusteli, cilvilekonom och Vice President Strategy and Technology på Schneider Electric, samt Per Lindberg, tidigare bland annat vd för Epiroc, ta plats i styrelsen.

Kärnkraftskritiker kan lämna

Två ledamöter, som suttit i styrelsen sedan år 2015, föreslås inte för omval. Det är Victoria Bergman, tidigare kommunikations- och hållbarhetsdirektör i Eon Nordic. Men även Tomas Kåberger får lämna plats för nya styrelsekrafter.

Kåberger är professor i industriell energipolicy vid Chalmers universitet och tidigare generaldirektör för Energimyndigheten, bland mycket annat.

Han är också en uttalad skeptiker mot tron på utbyggnaden av kärnkraft och har kallat idén att bygga kärnkraft för ”ekonomiskt hopplös”. Han har bland skrivit krönikor i ETC om kärnkraftsivriga politiker som inte kan räkna.

Kåberger har samtidigt varit kritisk till den inriktning som Tidöpartierna tagit för bolaget, och har ställt sig frågande till om han vill sitta kvar i styrelsen i och med att det samtidigt tillsatts en styrgrupp i regeringskansliet för att få till en ny styrning av energijätten.

– Det beror på om det är den här gruppen som ska leda företaget och inte styrelsen eller om det är styrelsen som ska leda företaget. Vi får väl se, sade Kåberger till Altinget i februari.

Tomas Kåberger meddelar till Altinget att han inte fått frågan om omval.

{{toplink}}

Styrelseordförande Mats Granryd, Ann Carlsson, Håkan Erixon, Daniel Kristiansson och Fredrik Rystedt förslås väljas om till styrelsen.

Forrige artikel Karlsbro (L): Jag jobbar varje dag för att bli omvald Næste artikel Sanna Marin slutar som partiledare: ”Dags att träda tillbaka” Sanna Marin slutar som partiledare: ”Dags att träda tillbaka”
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).