KDU-ordförande lämnar: ”Får stå vid sidlinjen i stället”

Det pågår ett skifte på högersidan i svensk ungdomspolitik. Nu meddelar även Nike Örbrink, förbundsordförande för KDU, att hon kliver av. Som ny gruppledare i Stockholms stadshus ska hon återigen jobba mot maktskifte.

Under åren som följt sedan 23-åringen från Bromma 2020 valdes till ny ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund KDU har Nike Örbrink hunnit argumentera för såväl kulturell assimilation som skoluniformer i problemskolor, och fria öppettider för landets krogar och nattklubbar.

Förra året blev hon omvald till ordförandeposten, men nu har hon bestämt sig för att kliva av vid ungdomsförbundets riksmöte i vår. 

Känner du dig klar? 

– Det gör man nog aldrig. Men jag känner mig trygg med att lämna över till nästa generation KDU:are och är övertygad om att jag kommer imponeras av alla unga radikala krafter. Jag får stå vid sidlinjen i stället, säger hon till Altinget.

Ska leda KD i stadshuset

Kristdemokraterna backade med en procentenhet i riksdagsvalet och landade på 5,34 procent. I huvudstadskommunen gick det ännu sämre och partiet tog sig precis över spärrgränsen på tre procent.

– Vi backade rejält i Stockholm och fick en vänstermajoritet som vi nu börjar se resultatet av. I budgeten lägger man mer pengar på att motverka bilister än ligister och slaktar det trygghetsarbete som vi byggt upp, säger Nike Örbrink om det nya S-V-MP-styret. 

Som ny gruppledare för partiet i stadshuset, efter civilminister Erik Slottner, siktar Örbrink mot valvinst 2026 och kan återanvända slagorden från valkampanjen: mot maktskifte. 

– Det hade varit kul att matcha 9,3 som vi fick i skolvalet, skämtar hon och fortsätter. 

– Det viktigaste är att vinna tillbaka makten och börja prioritera stockholmarnas trygghet, de äldre och de yngre. 

{{toplink}}

Riksdagsledamot i 20 dagar

I Stockholm lever fortfarande allianssamarbetet och även om partierna inte längre sitter vid makten är de den nytillträdda gruppledarens huvudsakliga samarbetspartier:

– Jag har ingen anledning att ompröva det. Sen har jag varit tydlig med att vi kan samtala med Sverigedemokraterna och andra partier för att få stöd för kristdemokratisk politik.

Helt släpper Nike Örbrink inte den nationella politiken när hon kliver av ungdomsförbundet. Innan hon lämnade för gruppledaruppdraget hann hon med en kort period som ersättare i riksdagen för socialminister Jakob Forssmed (KD).

Kommer du tillbaka?

– Det vet jag faktiskt inte, nu kommer jag fokusera på stockholmarna. Men jag kommer fortsätta ha åsikter om hur det här partiet bedrivs och vilken politik vi driver nationellt, och kommer nog fortsätta försöka påverka i den riktning jag tror är rätt, säger hon till Altinget. 

Högerskiftet

Med Nike Örbrinks avgång har alla ungdomsförbund på regeringssamarbetets sida bytt ordförande inom loppet av ett år.

Senast i november fick Moderata ungdomsförbundets Matilda Ekeblad kliva av efter att ha utmanats om posten och när Liberala ungdomsförbundets Romina Pourmokhtari blev minister lämnade hon över till Erik Berg.

I Ungsvenskarna är Emil Eneblad ny ordförande, en post som tidigare innehafts av Tobias Andersson, numera näringsutskottets ordförande.

– Man är inte ungdomsförbundare förevigt, utan det är ett uppdrag man har till låns, säger Nike Örbrink och fortsätter:

– För min del var målsättningen enkel och tydlig. Vi skulle förflytta partiet åt KDU:s håll, bredda KDU:s positioner i partiet och få mer inflytande, vi skulle leverera bra i skolvalet och vi skulle byta regering. Nu har vi klarat av det och jag känner mig trygg att lämna över till nästa.

Själv stannar Nike Örbrink som medlem i förbundet som har en övre åldersgräns på 32 år. Vem hon ska lämna över ordförandeklubban till beslutas på riksmötet i maj. 

– Det får vi se. Nu ska medlemmarna få sätta sig och fundera på vilket ledarskap man vill ha.

Forrige artikel Destruktiva interna strider bidrog till V:s väljartapp Destruktiva interna strider bidrog till V:s väljartapp Næste artikel Intern kritik mot valanalys: ”Det är kollektivt fattade beslut” Intern kritik mot valanalys: ”Det är kollektivt fattade beslut”
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).