Kinberg Batras svar om kompisrekryteringen: ”Känner många i länet”

Den tidigare M-ledaren Anna Kinberg Batra, numera landshövding i Stockholm, har tidigare inte velat svara om rekrytering av en vän till ett toppjobb på Länsstyrelsen. Efter att Aftonbladet satt upp en lapp i myndighetens reception svarar hon på kritiken.

Aftonbladet kunde i förra veckan avslöja att Anna Kinberg Batra, tidigare partiledare för Moderaterna och numera landshövding, anställt vännen Anna Borgs till det nya jobbet som planeringschef på Länsstyrelse i Stockholm. Tjänsten annonserades ut med en lapp i receptionen på myndigheten och endast en person sökte jobbet.

Anna Borgs har tidigare bland annat arbetat som kanslichef på Moderaternas Stockholmsavdelning och är även gift med partiets vice partisekreterare, Martin Borgs. Enligt Aftonbladet är Anna Kinberg Batra även gudmor till ett av parets barn.

Rekryteringsprocessen har kritiserats av facket och Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, säger till tidningen att det kan röra sig om korruption.

Aftonbladet har senare även rapporterat om ytterligare en rekrytering. Managementkonsulten Gunnar Ekman, som Kinberg Batra känner privat, anställdes som organisationsutvecklare utan att den fyra månader långa tjänsten utannonserades. 

Kinberg Batra svarar

Sedan avslöjandet har Aftonbladet sökt Anna Kinberg Batra utan att lyckas nå henne för en kommentar. Tidningen satte till slut upp en lapp i Länsstyrelsens reception.

”Aftonbladet vill intervjua landshövding Anna Kinberg Batra. Om du är tillgänglig får du gärna återkomma”.

Lappen gav resultat.

Via myndighetens kommunikationschef skriver Kinberg Batra till tidningen att deras rapportering väcker frågor om förtroendet för både henne och myndigheten.

”Det drabbar våra medarbetare vilket jag tar på stort allvar och beklagar. Om vår myndighet och våra arbetssätt kan ifrågasättas behöver vi förbättra oss. Det arbetet är redan påbörjat.”

Kinberg Batra konstaterar att hennes uppdrag som landshövding i länet där hon bor gör att hon har ett stort nätverk.

”Av min bakgrund följer att jag känner många personer i olika delar av länet, vilket jag hoppas kan göra nytta för både myndigheten och för länets utveckling. Just därför är det särskilt viktigt för mig att arbeta så att myndighetens förtroende inte kan ifrågasättas.”

Forrige artikel Regeringen vill att Rutte blir ny Natochef Regeringen vill att Rutte blir ny Natochef Næste artikel Amanda Lind föreslås som nytt språkrör Amanda Lind föreslås som nytt språkrör
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).