Klimatpolitiska rådet ses över när regeringen vill effektivisera

Nu tar regeringen nästa steg i sin reformering av Sveriges myndighetsväsende. Statskontoret får i uppdrag att göra en översyn av statens nämndmyndigheter.

I dag finns det 45 myndigheter som leds av en nämnd där ledamöterna utses av regeringen. Det handlar till exempel om Klimatpolitiska rådet, Valmyndigheten och Domarnämnden.

Nu vill regeringen se över myndigheternas uppgifter och organisering. Uppdraget går till Statskontoret.

– Flera av nämndmyndigheterna har inte omprövats sedan myndigheterna inrättades. Det har heller inte tidigare gjorts någon systematisk och samlad genomgång av om det är motiverat att nämndmyndigheterna bedriver verksamheten på det sätt som görs i dag, säger civilminister Erik Slottner (KD) i ett pressmeddelande.

– Det är nu hög tid att ta ett samlat grepp för att säkerställa att den verksamhet nämndmyndigheterna ansvarar för är organiserad på ett effektivt och ändamålsenligt sätt och att skattemedel används där de gör mest nytta.

Fokus på kärnuppgifterna

Regeringen skriver i pressmeddelandet att de vill se en mindre fragmenterad statsförvaltning och att myndigheterna borde fokusera mer på sina kärnuppgifter.

Uppdraget till Statskontoret är ytterligare ett led i regeringens ambition att effektivisera förvaltningen. Regeringen har bland annat tillsatt en utredning som ska kunna lägga förslag på avveckling av mindre myndigheter. Två månader efter att utredningen presenterats har dock civilministern ännu inte hittat en utredare.

{{toplink}}

Beslutskedja: Statskontorets rapport En form för kollektivt beslutsfattande – en kartläggning och prövning av nämndmyndigheter

23/11
2023
7/3
2024
11/6
2024
11/6
2024
30/11
2024

Forrige artikel Ännu ingen utredare på plats för myndighetsrensning Ännu ingen utredare på plats för myndighetsrensning Næste artikel ”En seger för synen på museisektorn” ”En seger för synen på museisektorn”
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).