Kommunala styren formas på flera håll – SD kliver fram

På flera håll i landet börjar kommunstyrena bli klara. SD flyttar fram positionerna samtidigt som S och M går ihop i flera kommuner. En rad mer otypiska styren ser också ut att komma på plats.

I kommun efter kommun börjar styren ta form efter valet. Nya konstellationer byggs och gamla styr vidare. För Sverigedemokraterna var valet en succé vilket gör att partiet tar plats i fler styren än tidigare. Bland annat i Ronneby där partiet ska styra tillsammans med M, KD och L. Samma konstellation blir det i Norrtälje.

För första gången är SD också med och styr en kommun i Jönköpings län. Där är samarbetspartnerna Moderaterna och lokalpartiet Vetlanda Framåtanda. Kommunstyrelsens ordförande (KSO) blir 27-årige Robin Wallén (M), skriver SVT Jönköping

Också i Sörmland blir det SD-premiär. M, SD, KD och L gör gemensam sak i Oxelösund. 

– Vi känner att det är viktigt att man är i majoritet, så vi kan driva igenom våra frågor, säger Dag Bergentoft (M), tillträdande KSO till SVT Sörmland.

Bryter S-dominans

En riktig stor skalp blir det för partiet i Köping. SD får ordförandeposten i kommunstyrelsen i ett samarbete med M, KD, L och lokalpartiet Vanligt Folk. Det innebär också slut på ett 90-årigt socialdemokratiskt maktinnehav i kommunen.

– Maktskifte i Köping har jag drömt om sedan jag blev medlem i SD i Köping för 10 år sedan. Nu förverkligas drömmen, säger Maria Liljedahl (SD), blivande kommunstyrelseordförande, till Magazin24.

S och M 

En kombination som är osannolik på riksnivå är desto mer vanlig i kommunerna. På flera håll ska Socialdemokraterna och Moderaterna styra tillsammans. Bland annat fortsätter samarbetet i Eskilstuna. Och premiär för kombinationen blir det i Borlänge, Malung-Sälen och Mölndal.

– Jag är fortfarande lite överväldigad, säger Stefan Gustafsson (S), blivande ordförande i Mölndals kommunstyrelse.

FI med – KD dumpat

I Uppsala, Laholm och Halmstad vill Alliansen försöka styra i minoritet. En liknande lösning blir det i Helsingborg där M, KD och L ska styra i minoritet med stöd av SD. I Kiruna siktar S på att styra tillsammans med V, FI och Samelistan.

– Vi får se var vi landar, ingenting är klart, säger Mats Taaveniku (S), kommunalrådskandidat.

Hos Kristdemokraterna i Örebro är besvikelsen stor. Sedan 2011 har partiet styrt i kommunen tillsammans med S och C. Men nu blir det i stället M, C och L och ingen plats för KD.

– En första känsla är besvikelse, säger Susanne Lindholm (KD), nuvarande kommunalråd med ansvar för skolfrågor, till SVT Örebro.

Ovanliga kombinationer

Men faktum är att alla möjliga olika konstellationer formas i de olika kommunerna. I Lilla Edet försöker SD och KD att ta makten – med stöd av M.

– För oss sverigedemokrater känns detta som en naturlig väg framåt tillsammans med KD, där vi har förtroende för varandra för att kunna vara ett gemensamt starkt konservativt alternativ, säger Frej Dristig (SD) i ett pressmeddelande. 

I Växjö ser Centern ut att byta sida från M till S.

– Jag blev varnad att man inte kan lita på centerpartister, men trodde aldrig att de skulle lämna Alliansen i Växjö och gå till andra sidan. Vi är chockade och besvikna, säger kommunalrådet Anna Tenje (M) till SVT Småland.

Fler exempel på nya styren

  • I Boxholm ska S styra med stöd av C och KD
  • I Kungsör ska S, C och V styra kommunen
  • I Älvkarleby blir det en kvintett med S, C, V, MP och lokalpartiet Kommunens väl
  • I Torsby ska S styra i minoritet – i samarbete med M, KD och V
  • I Robertsfors vill S och V styra i minoritet
  • I Hudiksvall blir det S, M och MP vid rodret
  • I Smedjebacken har S egen majoritet men tar ändå med V
  • I Norberg kan det bli tvärtom. S och V har majoritet men där ser det ändå ut att bli bara S som styr i minoritet.
  • I Huddinge blir det minoritetsstyre med S, C, MP och Huddingepartiet
  • I Olofström ska S styra tillsammans med C
  • I Malmö fortsätter S styra men nu med MP och L som nya samarbetspartier

Forrige artikel Danmark går till val – så är det politiska läget Danmark går till val – så är det politiska läget Næste artikel Matilda Ekeblad: Partistyrelsen informeras inte om förhandlingarna Matilda Ekeblad: Partistyrelsen informeras inte om förhandlingarna
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).