Kraftig minskning av statens sparande

Ett underskott på 90 miljarder kronor är Ekonomistyrningsverkets nya prognos för det finansiella sparandet i år. Det innebär att överskottsmålet inte nås.

I Ekonomistyrningsverkets prognos från i höstas bedömdes statens besparingar nå målnivån för 2024. Nu är bilden en annan.

ESV ser ett kraftigt försämrat sparande i år. Lågkonjunkturen och ökade offentliga utgifter till följd av inflationen, ökade försvarsutgifter och andra åtgärder i budgeten för 2024 ger ett underskott i statens budget på 90 miljarder kronor, enligt myndighetens senaste prognos.

– Vi bedömer att det strukturella sparandet kommer att avvika tydligt från målnivån för överskottsmålet i år. Samtidigt är skulden i offentlig sektor låg, säger Helena Kaplan, prognoschef på ESV, i ett pressmeddelande.

Nästa år väntas i stället tillväxten och skatteintäkterna öka. Däremot räknar ESV fortsatt med ett underskott, då på 40 miljarder kronor. {{toplink}}

Forrige artikel Få L-väljare gillar Tidöavtalet Få L-väljare gillar Tidöavtalet Næste artikel Rekordfå vill minska den offentliga sektorn Rekordfå vill minska den offentliga sektorn
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).