Kristersson ska återrapportera till talmannen på onsdag

Arbetet med att få en ny regering på plats fortsätter. På onsdag ska moderatledaren träffa den återvalda talmannen för en avstämning om sonderingsuppdraget.

Efter bred enighet har moderaten Andreas Norlén valts för ytterligare en mandatperiod som riksdagens talman och fortsätter därmed processen med regeringsbildningen.

– Nu kan jag meddela, efter att ha blivit återvald, att jag kommer att träffa Ulf Kristersson på onsdag klockan elva för en avstämning av det sonderingsuppdrag som han fick av mig, säger Norlén på en pressträff strax efter att han blivit vald.

Det var för en vecka sedan Ulf Kristersson (M) fick i uppdrag att undersöka möjligheterna för att bilda en ny regering. Talmannen ville då inte sätta ett datum för återrapportering för att ge utrymme för en ny talman att sätta sin prägel på processen. Men efter måndagens talmansval står det klart att det fortsatt blir Andreas Norlén som kommer att leda arbetet för att få en ny regering på plats. 

Budgetförhandlingar

Vid den förra regeringsbildningen, då Magdalena Andersson (S) valdes till statsminister, föll hon snabbt då Miljöpartiet valde att lämna regeringen när partierna inte fick sin budget genom riksdagen. 

På pressträffen fick talmannen frågan om han denna gång ställer krav på partierna att också komma överens om budgetfrågan 

– Jag har sett det som självklart att också budgeten är en del av de förhandlingar som nu förs, säger talmannen.

Forrige artikel Norlén fortsätter – SD-ledamot får talmanspost i andra omgången Norlén fortsätter – SD-ledamot får talmanspost i andra omgången Næste artikel Mandatet som bytte block: ”Brutalt sätt att inte bli riksdagsledamot” Mandatet som bytte block: ”Brutalt sätt att inte bli riksdagsledamot”
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).