Kritiken: Regeringen saknar begriplig klimatstrategi

Utan en begriplig och sammanhållen klimatstrategi kommer klimatomställningen bli dyrare, skriver Finanspolitiska rådet i sin årsrapport. ”Det handlar inte om att lyssna och se vad som går hem i stugorna”, säger ordförande Lars Heikensten.

Hushållen och företag kommer inte kunna kompenseras fullständigt för negativa ekonomiska konsekvenser av klimatomställningen. Det konstaterar Finanspolitiska rådet i sin årsrapport där man riktar hård kritik mot regeringen för att sakna en begriplig strategi för att nå klimatmålen till 2030.

Rådet är bland annat kritiskt till regeringens politik för att kompensera för höjda drivmedelspriser.

– Det är inkonsistent politik där man vidtar åtgärder på kort sikt som går på tvärs mot de långsiktiga mål som vi har. Det skapar en osäkerhet i systemet, säger rådets ordförande Lars Heikensten till Altinget. 

Sverige behöver uppnå de mål som EU har satt upp, menar han.

– Att göra detta kommer att kosta. Det är en omställning som kommer att få effekter på hushåll och företag. Det är oundvikligt att de effekterna kommer kännas av, säger han.

Finanspolitiska rådet vill se riktade stöd, till exempel att statlig koldioxidskatt används för att stötta hushåll i glesbygden. Staten borde också ge kommuner ekonomiska incitament för att bygga ut vindkraften, menar rådet.

– Det här med acceptans är naturligtvis något som behövs. Men det handlar inte om att lyssna och se vad som går hem i stugorna utan om att tala om vad som faktiskt krävs och peka ut en sådan färdriktning, säger Heikensten som betonar vikten av kommunikation.

Finanspolitiska rådet är det andra expertorganet som på kort tid riktar kritik mot regeringens klimatpolitik. I mars konstaterade Klimatpolitiska rådet att regeringens klimatpolitiska handlingsplan för Sverige in på en riskfylld väg. 

– Det här är en av de viktigaste ekonomiskpolitiska frågorna som vi har inom de närmaste åren. Någon kanske tycker att det är konstigt att Finanspolitiska rådet diskuterar klimat, jag tänker att det vore konstigt om vi inte gjort det, säger Lars Heikensten som är övertygad om att klimatanpassningen framöver kommer att kosta.

– Vad vi konstaterar är att den politik man för gör att omställningen som behövs kommer att bli dyrare än vad den annars skulle bli. Om man gick fram snabbare skulle det bli billigare, fortsätter han.

Låna till klimatinvesteringar

Flera partier har öppnat för att överge överskottsmålet för att finansiera större klimatinvesteringar. Men Finanspolitiska rådet har inte tagit ställning till saldomålets storlek framöver, som just nu är föremål för diskussion för en parlamentarisk kommitté med deadline i höst.

– Stora investeringar som är tillfälliga, och klimatomställningen är ju tillfällig även om den kan dra ut ett antal år eller decennier, kan vara ett motiv för att låna pengar. På så vis kan man ha en något mindre hög ambition när det gäller att pressa tillbaka statsskulden, kanske till och med acceptera att den ökar något, säger Heikensten.

{{toplink}}

Forrige artikel EU-parlamentariker drar in miljoner i sidoinkomster – svenskarna sticker ut EU-parlamentariker drar in miljoner i sidoinkomster – svenskarna sticker ut Næste artikel Finanspolitiska rådet: ”Möjligt att vi fått onödiga uppsägningar” Finanspolitiska rådet: ”Möjligt att vi fått onödiga uppsägningar”
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).