Landshövdingarnas skandaler: Lät skattebetalarna betala och badade bastu i tv

I decennier har landshövdingarna hamnat i medias strålkastarljus – ibland av helt fel anledning. Skandalerna har varit många, men flera har också klarat sig från att behöva avgå.

Flera landshövdingar har under årens lopp tvingats eller valt att avgå efter uppmärksammade skandaler. En tidigare justitieminister hann inte ens tillträda.

Året var 2017 när Stefan Löfvens regering värvade den tidigare justitieministern Thomas Bodström till rollen som landshövding i Stockholms län. Men 18 dagar innan han skulle tillträda uppdraget drog regeringen tillbaka utnämningen.

Anledningen var Bodströms tidigare engagemang i det hårt kritiserade pensionsbolaget Allra.

– Jag beklagar regeringens beslut. Jag hade gärna blivit landshövding men nu fortsätter livet som advokat och författare, sade han i ett pressmeddelande enligt Expressen.

I stället blev ett annat av Göran Perssons gamla statsråd, Sven-Erik Österberg, ny landshövding i Stockholm. När han till sist lämnade var det den tidigare M-ledaren Anna Kinberg Batra som tog över. Hur det går med lappen/annonsen i receptionen får tiden utvisa.

Otursförföljda Kalmar

Stefan Carlsson tillträdde som landshövding i Kalmar län 2012 efter att ha arbetat som vd för statliga Apoteket i över tio års tid.

Sommaren 2016 avslöjade P4 Kalmar att Carlsson hade låtit skattebetalarna stå för notan för upprepade telefonsexsamtal under två års tid. Totalt handlade det om upp emot 20 000 kronor.

Därefter tog Stefan Carlsson en timeout för att vara sjukskriven. Till lokaltidningen Barometern berättade han att han skulle inleda en behandling för att sluta dricka alkohol.

Efter ett år med en tillförordnad landshövding blev Thomas Carlzon, tidigare vd för Ikea, det nya högsta hönset på myndigheten. Men P4 Kalmar var i farten igen. Hösten 2019 avslöjade radiostationen att Carlzon hade betalat ut svarta löner till serveringspersonal för privata fester på residenset.

”Beklagligt, men inte olagligt”, blev försvaret på en pressträff. Thomas Carlzon fick avgå och omplacerades till ”Elefantkyrkogården” på Regeringskansliet.

– Bakgrunden är att landshövdingen är statens främsta representant i länet och måste ha mycket starkt förtroende. Vår samlade bedömning är att de senaste uppgifterna har skadat hans förtroende, sade dåvarande civilministern Ardalan Shekarabi (S).

Strandskyddsbråket

Marianne Samuelsson, tidigare språkrör för Miljöpartiet tillsammans med Birger Schlaug, tog över som landshövding på Gotland 2004. Fem år senare tvingades hon avgå.

Anledningen var ett samtal där hon uttalade sig positivt om dispens från strandskyddet för näringslivstoppar. Att samtalet fanns inspelat på band gjorde inte saken bättre.

I en kommentar skrev Samuelsson att hon ansåg sig ”lockad i en fälla av en illojal medarbetare med en egen politisk agenda”.

Dåvarande kommunminister Mats Odell (KD) såg uttalandet som ”mycket olyckligt” och att det ”knappast bidrog till” hennes möjligheter att sitta kvar, skrev Aktuellt Hållbarhet när Samuelsson avgick.

Ex-talman beskrevs som hotfull

Andra landshövdingar har hamnat i skandaler – men ändå klarat sig och kunnat fortsätta sitt arbete.

Anders Björck, landshövding i Uppsala (2003–2009), är ett sådant exempel. Vid ett nyårsfirande befann sig berusade ungdomar vid residenset. Därifrån kastade de raketer in i folkmassan, som hade samlats för att titta på fyrverkerierna.

Björck var missnöjd med hur polisen skötte sitt arbete, kom ut från slottet och ”lade sig i”. Enligt polisens interna pm upplevdes han som ”både hotfull och aggressiv”. Han ska också ha verkat berusad och skrikit på polisen:

– Jag beordrar er att göra någonting. Jag är landshövding!

Anders Björck höll inte med om polisens bild av händelseförloppet. Enligt honom själv var han inte heller berusad.

– Nej, absolut inte. Jag och min fru var förkylda så vi drack endast ett glas vin var. Polisen försöker blanda bort korten och skylla en misslyckad insats på mig, sade han till Aftonbladet, tidigt i januari 2004.

Dubbelt upp

Norrbottens landshövding Ragnar Lassinantti (1966–1982) klarade sig inte bara ur en, utan två skandaler.

Under ett samtal delgav den dåvarande chefen för Säpo, P.G. Vinge, landshövdingen misstankar om att statsminister Olof Palme var agent var rysk agent. När Lassinantti fick höra Vinges misstankar vidarebefordrade han kommentaren till Regeringskansliet.

Vinge fick avgå, men Lassinantti fick fortsätta.

Tre år tidigare var Ragnar Lassinantti inblandad i en annan skandal. Den gången var det mer riktat mot honom som person.

Landshövdingen anmäldes till Justitiekanslern efter sin medverkan i norsk tv. I tv-programmet sågs Lassinantti bada bastu. Han var även naken, enligt bastukonstens alla regler.

Lassinantti fick fortsätta, och utsågs till hedersbastubadare i Finland.

Forrige artikel S och V: Mer till vården, extra CSN och byggmiljarder S och V: Mer till vården, extra CSN och byggmiljarder Næste artikel Digitaliseringen av offentlig sektor misslyckas – de undersöker varför Digitaliseringen av offentlig sektor misslyckas – de undersöker varför
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).