LO-ekonom vill se en mer aktiv finanspolitik

Laura Hartman, LO:s chefsekonom, är kritisk till Riksbankens räntehöjningar. Samtidigt tycker hon att finanspolitiken måste växla upp. ”Det finns inte alls så stor risk som andra påpekar att vi spär på inflationen med en mer expansiv finanspolitik”, säger hon till Altinget.

I förra veckan kom Riksbanken med besked om ännu en räntehöjning. En av de mest högljudda kritikerna är Laura Hartman chefsekonom på LO. Framför allt reagerar hon på det riksbankschef Erik Thedéen sa till Altinget – att den nya lagen som säger att banken ska ta realekonomiska hänsyn, inte påverkat beslutet.

– Som jag tolkar det de gör och säger menar Riksbanken nu att inflationen är så hög så att de kan åsidosätta de realekonomiska konsekvenserna. Det tycker jag är helt fel, säger hon till Altinget.

Hon anser att inflationen är utbudsdriven och att räntehöjningarna därför inte får den effekt som Riksbanken är ute efter.

– Min grundanalys är att räntan är ineffektiv på den här typen av inflation samtidigt som vi vet att bieffekterna, de realekonomiska konsekvenserna, är omfattande och stora. Därför borde det definitivt väga in tyngre än vad det gjorde nu.

”Försöker inte krascha svensk ekonomi”

På ett seminarium, anordnat av Arena Idé, bemöter vice riksbankschef Per Jansson kritiken. Han försvarar den linje direktionen har valt.

– Vi försöker bedriva politiken väl avvägd så att vi får en lagom effekt på efterfrågan och därför kan övertyga om att inflationen ska tillbaka till målet inom rimlig tid. Det är självklart inte så att vi på Riksbanken har en plan att krascha svensk ekonomi. Det skulle för övrigt också leda till alldeles för låg inflation på sikt, säger han.

Aktiv finanspolitik

Laura Hartman tycker inte bara att det är penningpolitiken som måste läggas om. Hon vill också att finanspolitiken, det vill säga riksdag och regering, växlar upp.

Dels vill hon att finanspolitiken ska mildra konsekvenserna för hushåll med de minsta marginalerna. Dels stimulera efterfrågan. Det senare är något som många andra experter anser skulle motverka penningpolitiken och elda på inflationen. Men Hartman håller inte med.

– Jag bedömer att när inflationen inte är driven av en överhettad ekonomi så finns det inte alls så stor risk som andra påpekar att vi spär på inflationen genom att vara mer expansiv.

Men att finanspolitiken ska bli mer aktiv just nu tycker inte Per Jansson.

– Att bli aktiv i finanspolitiken leder ofta till att man blir för aktiv och så tappar man greppet. Sen kör man underskott i decennier som Frankrike och Italien, det blir inte heller bra.

Andra förslag från LO-ekonomerna är investeringar i energieffektivisering och olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det skulle enligt Hartman dämpa inflationen.

Räntan

När det gäller räntebanan så hoppas Hartman att Riksbanken vid nästa besked drar i handbromsen, eller ännu hellre lägger i backen.

– Åtminstone måste man ligga kvar. Men eftersom jag tyckte att redan det här beskedet var för mycket så menar jag att man skulle kunna sänka tillbaka. Jag är rädd för att vi kommer att se ganska tydliga effekter på nedkylning och ökad arbetslöshet till dess och då är realekonomin definitivt någonting som bör vägas in i beslutet mycket tydligare nästa gång.

{{toplink}}

Forrige artikel Fritt fram för PM Nilssons Timbrojobb – men Ann Linde får restriktioner Fritt fram för PM Nilssons Timbrojobb – men Ann Linde får restriktioner Næste artikel Var tredje riksdagsledamot är ”alltid redo!” Var tredje riksdagsledamot är ”alltid redo!”
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).