M: SD har bett om ursäkt för inläggen

Sverigedemokraterna har bett regeringspartierna om ursäkt efter TV4:s avslöjande om partiets ”trollfabrik”. Men partiet  ”Det är bra att SD tagit åt sig av kritiken”, säger Karin Enström (M) till SvD.

SD har framfört en ursäkt till regeringspartierna. Det säger Moderaternas partisekreterare Karin Enström till SvD efter Tidöpartiernas möte med partisekreterarna på torsdagseftermiddagen.

Enström kallade till mötet efter Kalla faktas avslöjande om Sverigedemokraternas ”trollfabrik”, det vill säga partiets verksamhet med anonyma konton på sociala medier. I programmet framkom också att SD har publicerat satirklipp om regeringspartierna.

– Det är bra att SD tagit åt sig av kritiken och nu vidtar åtgärder för att ändra hur deras kommunikationsavdelning fungerar, säger Karin Enström till tidningen.

KD:s partisekreterare Liza-Maria Norlin säger att hon uppfattar mötet på torsdagen som uppriktigt.

– De har visat att man tagit till sig av kritiken och att man förstår att man brutit mot det samarbete som vi har, och nu gör de bra åtgärder för att städa upp helt enkelt, säger Norlin.

Samtidigt säger SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson till flera medier att partiet inte kommer ta bort några konton och att man inte ber om ursäkt för sättet man arbetat på, endast vissa inlägg.

Av granskningen framgår det bland annat hur SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein ber de anställda att ”gå igenom vad man kan hitta för skit på Alice”, för att skapa innehåll riktat mot Kristdemokraternas toppnamn i EU-valet, Alice Teodorescu Måwe. 

Liberalerna har krävt att SD:s slutar använda anonyma konton. Den nyligen utsedde partisekreteraren Jakob Olofsgård säger till Aftonbladet att det är allvarligt att partiet fortsätter med verksamheten men vill inte säga vilka konsekvenser han anser att det borde fått.

Sent på torsdagskvällen satt L:s partistyrelse i ett extrainsatt möte, enligt uppgifter till TV4 Nyheterna och Ekot. Där ska det ha varit en ”mycket stökig stämning”, enligt SR:s källor. Det är oklart vad man kom fram till under mötet.

Medarbetare omplaceras – inlägg raderas

Sverigedemokraterna meddelade tidigare under dagen att två medarbetare på kommunikationsavdelningen ska omplaceras.

De två medarbetarna ska utbildas om Tidöavtalets så kallade respektklausul, som innebär att samarbetspartierna ska ”tala respektfullt om varandras centrala företrädare”.

Mattias Bäckström Johansson säger till TT att partiet ska ”mjuka upp tonaliteten” något och lovar också att flera kritiska inlägg om samarbetspartierna ska raderas från partiets plattformar.

Totalt rör det sig om 45 klipp och inlägg om regeringen som nu ska raderas, enligt SVT.

{{toplink}}

Forrige artikel Finland är EU-kandidaternas favoritland Finland är EU-kandidaternas favoritland Næste artikel Quiz: Känner du igen myndigheternas vapen? Quiz: Känner du igen myndigheternas vapen?
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).