Michael Claesson blir ny överbefälhavare

Michael Claesson blir ny general och överbefälhavare för Försvarsmakten. Han tillträder den 1 oktober och Micael Bydén, som har varit överbefälhavare sedan 2015, blir enligt statsministern kvar ”hela vägen in i kaklet”.

Michael Claesson har erfarenhet av olika befattningar inom Försvarsmakten och har varit militär rådgivare vid försvarsdepartementet. Det har gått 40 år sedan han tog det första steget in i Försvarsmakten och genom åren har han bland annat tjänstgjort vid de svenska insatserna i Kosovo och Afghanistan. I dag är Michael Claesson generallöjtnant och chef för försvarsstaben.

Enligt statsminister Ulf Kristersson (M) har Michael Claesson ”under lång tid visat att han har högt förtroende långt utanför Försvarsmaktens domäner”.

– Tack till regeringen för det förtroende som har getts mig. Det är ett förtroende som jag är mycket stolt över och som jag kommer att förvalta med största respekt och beslutsamhet, säger Michael Claesson vid en presskonferens under fredagseftermiddagen.

Ulf Kristersson lyfter fram några uppgifter som regeringen vill skicka med den nye överbefälhavaren: Fortsatt tillväxt i försvarets förmågor och volym, Sveriges integration i Nato, det svenska och det internationella stödet till Ukraina och ett vidareutvecklat samarbete mellan det militära försvaret och återuppbyggnaden av det civila försvaret.

– Vi är en del av den kollektiva avskräckningen och det som skulle kunna bli ett kollektivt försvar, säger Michael Claesson själv om det svenska Natomedlemskapet.

En stor del av uppdraget kommer att handla om upprustning.

– Om det tidigare upplevdes som att man hade gott om tid och resurser så är det nu tvärt om. Mycket fokus kommer att ligga på att stärka förbandens operativa förmåga, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Michael Claesson tillträder den 1 oktober.

– Både Michael Claesson och Micael Bydén fullföljer sina nuvarande roller hela vägen in i kaklet, säger Ulf Kristersson.

Socialdemokraterna gör tummen upp

Valet av Claesson välkomnas av oppositionens största parti och dess försvarspolitiska talesperson Peter Hultqvist (S), själv tidigare försvarsminister.

”Han har bred erfarenhet av och djup förankring i svensk försvarsmakt. Han besitter såväl den övergripande analytiska förmåga som krävs och kan kombinera detta med operativ handlingskraft. I nuvarande säkerhetspolitiska läge är det mycket viktigt”, skriver Hultqvist i en skriftlig kommentar till SVT.

Det här har Claesson gjort i karriären

Se hela Claessons cv här.

{{toplink}}

Forrige artikel Techentreprenör föreslås till SNS styrelse Næste artikel SD-ledamot sjöng rasistsång – lämnar partiet SD-ledamot sjöng rasistsång – lämnar partiet
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).