Miljonregn över Regeringskansliet – C och V rasar

Regeringen föreslår mellan 500 och 900 miljoner kronor mer per år till Regeringskansliet. Men argumenten för höjningen köps inte av oppositionen. ”När vi ber alla att hålla hårt i plånboken måste även regeringen kunna göra det.”, säger Martin Ådahl (C).

I regeringens budget höjs anslaget till Regeringskansliet för alla de tre kommande åren. För år 2023 rör det sig om 500 miljoner kronor mer. För 2024 och 2025 en höjning med 900 miljoner per år. Regeringens motivering är att det nästa år behövs för Sveriges ordförandeskap i EU och för de nästkommande åren ”till följd av det förändrade säkerhetspolitiska läget och kommande Natomedlemskap.”.

Men anslagshöjningen och skälen för den samma ger inte oppositionen mycket för. Vänsterpartiet vill inte se någon ökning alls.

– Det vi avvisar är en enorm och svårmotiverad satsning som man bara kopplar med några få meningar till aktiviteten i och med Sveriges Natomedlemskap. Det ser vi inte är rimligt. Det finns bättre användning för de resurserna, säger Ali Esbati (V), ekonomisk-politisk talesperson, till Altinget.

Centern vill öka mindre

Inte heller Centerpartiet tycker att det är motiverat av regeringen att öka anslaget i den omfattningen. Partiet föreslår förvisso också höjningar för åren – men betydligt mindre. År 2023 vill C lägga 26 miljoner kronor mindre än regeringen. År 2024, 471 miljoner kronor mindre och år 2025, 509 miljoner kronor mindre.

– Regeringskansliet har ju växt nästan exponentiellt de senaste åren. Man har lagt på sig mer och mer. Det är en tendens vi ser i flera länder. Vi tycker att det är fel väg att gå. När vi ber alla andra att hålla hårt i plånboken måste även den yttersta statsmakten och regeringen kunna göra det, säger Martin Ådahl (C), ekonomisk-politisk talesperson, till Altinget och fortsätter:

– Det finns ingen naturlag som säger att det ska komma fler och fler tjänstemän på Regeringskansliet. Det är inte ens säkert att det blir bättre av det. I synnerhet inte om det är många politiska tjänstemän.

Moderaterna har ju historiskt förespråkat en mindre stat. Hur ser du på att det är en moderatledd regering som föreslår mer pengar till Regeringskansliet?

– Det är väl så det har varit mycket nu. En sak före valet och en sak efter valet. Det är ganska slående när man uppmanar alla andra att spara så gör man inte det själv.

Forrige artikel Folketingsledamot ska leda Nordiska ministerrådet: ”Kritiken gav mig jobbet” Folketingsledamot ska leda Nordiska ministerrådet: ”Kritiken gav mig jobbet” Næste artikel Grafik: Miljardsatsningarna i skuggbudgetarna Grafik: Miljardsatsningarna i skuggbudgetarna
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).