Miljöpartiet KU-anmäler Thorwaldsson (S) för Kallak-hantering – igen

Miljöpartiets Amanda Palmstierna har redan gjort en KU-anmälan mot Karl-Petter Thorwaldsson (S) med anledning av hanteringen av Kallak-ärendet. Nu gör hon en till.

I slutet av januari gjorde Amanda Palmstierna (MP), ledamot i konstitutionsutskottet, en KU-anmälan mot näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S). Den gången med anledning av uttalanden som näringsministern gjort om gruvor och Kallak-ärendet, bland annat det välkända citatet om att Socialdemokraterna älskar gruvor.

Men Amanda Palmstierna kommer att följa upp sin KU-anmälan med ytterligare en anmälan. Den här gången utifrån uppgifter i en DN-artikel om misstänkt jäv på Regeringskansliet vid handläggningen av Kallak-ärendet. Det gäller en tjänsteman som tidigare jobbat på SGU och som sedan handlagt ärendet i sitt nya jobb på näringsdepartementet. Något som fått Miljöpartiet att reagera.

– Det är oerhört graverande uppgifter som framkommer i granskningen och det väcker väldigt många frågor. Med tanke på vilka enorma konsekvenser det här beslutet får är det viktigt att man går till botten med det. Vad är det som har försiggått inne på näringsdepartementet? Man behöver få veta hur relationerna har sett ut mellan departementet och berörda parter, säger partiets språkrör Märta Stenevi (MP) till DN.

Men det är alltså inte Stenevi, utan Palmstierna som kommer att göra den formella KU-anmälan. Det säger Palmstierna till Altinget.

Thorwaldsson: Kommer svara på frågor

DN har inte intervjuat Karl-Petter Thorwaldsson med anledning av MP:s uttalande, utan presskontakten har skickat ett skriftlig uttalande från näringsministern:

”Jag har noterat Miljöpartiets KU-anmälan mot mig. Jag välkomnar att KU återigen ges möjlighet att titta på ärendet och jag svarar självklart på eventuella frågor som KU kan ha”.

{{toplink}}

Forrige artikel Tunga ekonomer ska ge råd till finansministern Tunga ekonomer ska ge råd till finansministern Næste artikel KU kallar flera ministrar till utfrågningar – se schemat här KU kallar flera ministrar till utfrågningar – se schemat här
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).