Ministern om ett nytt klimatkollegium: ”Det är något vi får överväga”

Klimatpolitiska rådet är tydligt med att statsminister Ulf Kristersson bör följa S-MP-regeringen i spåren och inrätta ett klimatkollegium inom regeringen. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) avfärdar inte förslaget. ”Det är något vi får överväga.” säger hon.

Klimatpolitiska rådet anser att regeringen bör inrätta ett klimatkollegium i regeringen och att det ska ledas av statsministern. Ett klimatkollegium ökar förutsättningarna för att klimatarbetet prioriteras, enligt rådets bedömning.

Ulf Kristersson (M) har sökts för en kommentar, men hans stab hänvisar till Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Hon anser att klimatarbetet redan har starkt stöd inom regeringen, men håller ändå dörren på glänt för rådets förslag. Hon delar också rådets bedömning om att S-MP-regeringens klimatkollegium hade effekt på klimatarbetet.

– Det är mycket som behöver dras i gång. Jag upplever att jag får ett stort gehör i regeringen för behovet att bygga ut fossilfri energi. Så jag ser fram emot att kunna lägga fram förslag som till exempel den här utredningen för att skynda på utbyggnaden av mer vindkraft, men också förslag om att bygga ut kärnkraften i Sverige. De besluten är viktiga att komma igång med så raskt som möjligt, säger hon till Altinget och fortsätter:

– Sedan ser vi just nu över hur vi kan förbättra vårt klimatpolitiska arbete på bästa sätt. Ett sådant exempel kan vara ett klimatkollegium, då man sett att det har gett effekt i andra regeringar, inte minst i förra regeringen. Det är något vi får överväga.

Tappade fart under Anderssons tid

S-MP-regeringen inrättade sommaren år 2020 sitt klimatkollegium. Det bestod av sju statsråd med uppgift att samordna och integrera klimatfrågan i samtliga politikområden. Arbetet leddes av statsminister Stefan Löfven.

Klimatpolitiska rådet skriver i sin årsrapport att klimatpolitiken tappade tempo i slutet av mandatperioden. ”Vår bedömning är att genomförandet av insatserna i planen tappade tempo i slutet av mandatperioden samtidigt som regeringens klimatkollegium, lett av statsministern, upphörde att vara aktivt.” skriver rådet och noterar att det aldrig kom några propositioner på mandatperiodens större utredningar som Utfasningsutredningen eller Klimaträttsutredningen.

Sedan Magdalena Andersson tillträdde som statsminister i S-regeringen i november 2021 användes inte klimatkollegiet i regeringens arbete. 

{{toplink}}

 

 

Forrige artikel Vänsterpartiet vill pressa bankerna via SBAB Vänsterpartiet vill pressa bankerna via SBAB Næste artikel Mannen som ska besegra Erdogan: ”En tsunami är på väg” Mannen som ska besegra Erdogan: ”En tsunami är på väg”
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).