Myndighetssammanslagning döms ut: ”Ett slag i ansiktet”

Sammanslagningen av Statskontoret och Ekonomistyrningsverket tystar den viktigaste kritikern mot ekonomistyrningen av förvaltningen. Det säger Göran Sundström, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

I regeringens budgetproposition för nästa år ligger ett förslag med allvarliga konsekvenser för styrningen av statsförvaltningen. Det menar Göran Sundström som är professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Det är en otroligt omfattande och betydelsefull reform, mycket mer betydelsefull än vad folk i gemen förstår eftersom förvaltningspolitik inte är något hett ämne och knappt nämns på presskonferenser eller i tidningar, säger han till Altinget. 

Tio myndigheter föreslås slås samman till fem i regeringens strävan att minska antalet myndigheter. Bland dem finns Statskontoret som, mer än 300 år efter grundandet, föreslås inordnas i Ekonomistyrningsverket (ESV). 

– Det här är ett ordentligt slag i ansiktet på dem som har trott och hoppats på den tillitsreform vi hade, och som man talat sig väldigt varm om. Det här innebär att ESV:s musklers stärks och att hela ekonomistyrningen kommer att stärkas, säger Sundström.

”Kritiken tystas”

I Statskontorets uppdrag ingår att utvärdera och utveckla förvaltningspolitiken. Men om myndigheten inordnas i Ekonomistyrningsverket blir det i stället ESV som ska utvärdera sina egna system. Enligt Göran Sundström tystnar därmed den viktigaste rösten för en annan förvaltningspolitik.

– En av dem som har resonerat kritiskt och kommit med alternativa idéer till den typ av ekonomistyrning som har drivits är Statskontoret. Nu ser vi en total begravning och de andra värdena som staten också ska stå för kommer få allt svårare att göra sig gällande. 

I en intervju med generaldirektörerna för de två myndigheterna säger dock Ekonomistyrningsverkets Clas Olsson att Statskontoret inte kommer slukas upp av myndigheten. I ställer kommer man jobba för att gå in i den nya organisationen på lika villkor. Han poängterar också Riksrevisionens funktion som en oberoende aktör gentemot regeringen.

Svantessons effektivisering

Forskare och fack har argumenterat för en omprövning av den resultatstyrning som man bland annat pekar på ökar de administrativa bördorna för de offentliganställda. 

När finansministern nu ska motivera sammanslagningarna av myndigheterna handlar det om att öka effektiviteten i statsförvaltningen. Göran Sundström är kritisk till att enbart luta sig på de ekonomiska motiven.

– Det bygger inte ett dugg på den förvaltningspolitiska forskning och debatt som förekommit, som behovet av en ny förvaltningspolitisk myndighet som kan ta upp striden mot ekonomistyrningen. Det kommenteras överhuvudtaget inte, säger Sundström.

– Vad det betyder för verksamheten verkar man strunta helt i.

På uppdrag av regeringen ska Statskontoret och Ekonomistyrningsverket själva återkomma med hur de tänker sig den nya myndigheten.

Altinget har sökt ansvarig minister Erik Slottner (KD) samt finansminister Elisabeth Svantesson (M).

{{toplink}}

Forrige artikel Riksbanken vill bli mer snabbfotad – fler räntemöten nästa år Riksbanken vill bli mer snabbfotad – fler räntemöten nästa år Næste artikel Skyttedal placerades tvåa – kollegan toppar EU-listan Skyttedal placerades tvåa – kollegan toppar EU-listan
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).