Nu får generaldirektörer och landshövdingar jobba längre

Tidigare i år förlängde regeringen Beatrice Asks uppdrag som landshövding efter en praxisändring som gör det möjligt för landets myndighetschefer att arbeta allt längre upp i åldrarna. Den tidigare justitieministern blir därmed Sveriges äldsta landshövding.

Först att anställas efter att regeringen ändrat praxisen för myndighetschefernas pensionsålder var tidigare bostadsministern Stefan Attefall, 62. Hans nya uppdrag som landshövding i Uppsala län sträcker sig hela vägen till april 2029. Samma år fyller han 69 år.

Även Beatrice Ask, 66, fick i februari förlängt som landshövding och chef för länsstyrelsen i Södermanlands län. Ett uppdrag hon haft sedan 2020. 

– Jag har ingen som helst avsikt att sluta jobba och trivs med det här uppdraget, så jag är glad och tacksam för det, säger den tidigare justitieministern. 

Enligt regeringens praxisändring är det nu alltså möjligt för en myndighetschef att fortsätta jobba till och med månaden man fyller 69 år. För Beatrice Ask innebär det att hennes anställning löper ut den sista mars 2025, tre veckor innan födelsedagen. 

”Anledningen bakom praxisändringen är att utvecklingen på arbetsmarknaden i stort går mot ett längre arbetsliv. För regeringen är det viktigt att tillvarata myndighetschefers kompetens och erfarenheter även efter 65 års ålder”, skriver civilministerns stab i ett mejl till Altinget.

Titta på näringslivet

Myndighetscheferna har tidigare kunnat anställas till och med månaden innan personen fyller 65 år, med chans till förlängning fram till 67.

Att praxisen nu ändras sker enligt civilminister Erik Slottners (KD) pressekreterare på initiativ av ministern själv. Enligt utredningen Rätt och rimligt för statligt anställda (SOU 2022:8) stärker det attraktiviteten för en anställning som myndighetschef.

Beatrice Ask tycker det är bra att regeringen nu ändrar praxis, och tycker inte att man ska underskatta vikten av livserfarenhet.

– Om du tittar på näringslivet så försöker man där ta tillvara på kompetens längre än vad man gjort tidigare. Erfarenhet kan man inte utbilda sig till, säger hon.

Själv har Beatrice Ask utöver tiden som minister, först med ansvar för skolfrågorna och senare justitieområdet, också många år i riksdagen bakom sig. Uppdraget som landshövding passar henne bra, tycker hon, van att samverka och arbeta med många olika frågor. 

– Dessutom tycker jag att det är roligt att träffa människor och marknadsföra saker. Jag tror att offentliga myndigheter generellt behöver bli bättre på att nå ut och möta människor och där tror jag att jag passar ganska bra.

Är 69 en bra ålder att sluta?

– Det vet jag inte än, skrattar Beatrice Ask som tror att det är individuellt hur länge man kan, orkar och vill arbeta.

– Det finns farbröder i 20-årsåldern och unga tjejer i 80-årsåldern. Så det är olika, och till viss del också orättvist om du haft ett tungt och svårt jobb, eller blir sjuk.

{{toplink}}

Beslutskedja: Vissa frågor om statligt anställdas rättsställning

19/11
2020
3/11
2021
28/2
2022
23/9
2022
29/9
2022
5/4
2023
25/3
2024
3/4
2024
26/6
2024

Forrige artikel Kinberg Batra kastar tillbaka bollen till Riksbanken  Kinberg Batra kastar tillbaka bollen till Riksbanken  Næste artikel Riksdagsledamot får fullt arvode trots timeout Riksdagsledamot får fullt arvode trots timeout
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).