Ny partiledare för Medborgerlig samling – vill utmana regeringen

Trots ett väljarstöd på bara 0,2 procent i de två senaste riksdagsvalen tror den nya partiledaren Daniel Sonesson att partiet kommer komma in i riksdagen. ”Om vi inte kommer in 2026 så kommer vi in 2030”, säger han till Altinget.

Efter sju år på Medborgerlig samlings (MED) partiledarpost har Ilan Sadé tackat för sig. Efterträdaren Daniel Sonesson är fast besluten att försöka få partiet att bli en självklar del av den svenska partifloran.

– Vi behöver utmana regeringen och bli en riktig liberalkonservativ opposition från höger. Det är inte bra när alla går in i mitten, säger han.

Sonesson beskriver att partiet ideologiskt befinner sig ungefär där Moderaterna var i början av 00-talet. Han upplever att de borgerliga partierna på senare år har rört sig i en mer socialliberal riktning. Fokus för MED är bland annat sänkta skatter och en kraftigt minskad statlig förvaltning.

– Staten ska vara liten, slimmad och bra. Den ska sysselsätta sig med sina kärnuppgifter. Den ska säkra att vi har en bra äldreomsorg, en bra barnomsorg, skola och sjukvård och så vidare.

Färre myndigheter

De steg som den nuvarande regeringen har tagit med förslag om myndighetssammanslagningar, utredning av avvecklingar och sänkta förvaltningsanslag är inte tillräckligt enligt Sonesson. Och inte heller på skatteområdet är han nöjd med Tidöpartiernas budget.

– Vi ser att man tar ganska små steg. Jag kan nämna långa listor på skatter som snarare ökat än gått ner. I slutändan är det så att det totala skatteuttaget från medborgarna måste bli mindre. Så att vi kan behålla mer i egen plånbok och bestämma själva hur vi kan leva våra liv.

I sitt första tal som partiledare nämnde han att partiet ska vara en ”rakryggad urkraft” som vägrar ”ge vika för identitetspolitik, sosseri och flum”.

– Allt i ett samhälle behöver inrymmas. Men skattebetalare ska inte betala för jämställdhetsmyndigheter och politiska förslag som syftar till att berätta för människor hur de ska leva sina liv. Vill människor göra det som privata satsningar är det helt okej men det är inte en sak för politiken. Det är det som är flummeri.

Andra myndigheter som partiet vill avveckla är Arbetsförmedlingen, Nämnden för stöd till trossamfund och Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd.

Kommunikation 

Men för att Medborgerlig samlings politik ska bli verklighet krävs att partiet också tar sig in i riksdagen. Det har partiet försökt två gånger tidigare utan att vara nära att lyckas. Båda gångerna stannade det på 0,2 procent. Men trots det låga stödet för partiet i tidigare val tror Sonesson att potentialen för partiet är stor.

– Om vi inte kommer in 2026 så kommer vi in 2030.

Mätningar partiet har gjort visar, enligt Sonesson, att var fjärde moderat- och sverigedemokratisk väljare politiskt står närmast Medborgerlig samling. Det samma gäller en inte obetydlig del av liberala och kristdemokratiska väljare. Nu ligger därför fokus för Sonesson och hans nya partistyrelsekollegor att nå ut med partiets politik.

– Vi har ett fantastiskt partiprogram i dag. Nu kommer MED gå in i en fas där vi behöver synas ännu mer och ta ännu mer plats. Vi behöver ett ökat fokus på vår kommunikation och prata ännu mer med väljare. Vi har lagt väldigt mycket tid på att bygga vår politik och definiera vår politiska förslag. Men nu är tiden inne att kommunicera det mer.

EU-kritik

Nästa chans för Medborgerlig samling att möta väljarna är i valet till Europaparlamentet nästa vår. Partiet är för europeiskt samarbete men gillar inte det EU som utvecklats över tid. Bland annat är MED kritiskt mot den så kallade återhämtningsfonden och vill därför se en ny folkomröstning om EU-medlemskapet. Eftersom partiet vill att EU ska vara mellanstatligt vill MED inte heller ha kvar Europaparlamentet. Men man ställer ändå upp i valet till det samma.

– Vi är för frihandel och internationellt samarbete och vi tycker att det är bra att EU är en garant för fred. Det vi inte tycker är bra är att EU utvecklats i en riktning där de allt mer växer till att bli en kostsam byråkratisk extra offentlig sektor ovanpå vår nationella, säger Sonesson och fortsätter:

– Vi ser exempelvis allvarligt på chat control. Att ett sådant beslut kan gå så långt i EU är skrämmande. Vi måste verkligen stoppa det. En stat ska inte övervaka våra meddelanden. Det är auktoritärt. Det kan vi absolut inte gå med på. Vi har ett ansvar att ställa upp i EU-valet och berätta det här.

Internationell inspiration

För Daniel Sonesson väntar nu en ny roll som partiledare. Han vill inte peka ut någon enskild politisk förebild. Däremot har han en rad inspirationskällor, flera internationella.

– Churchill hade en del fantastiska saker han gjorde i en tid av kris som visade på handlingskraft. Reagan i USA hade en del riktigt viktiga politiska reformer. Jag kan också nämna Margaret Thatcher även om jag inte håller med om allt. Jag kan beundra Merkels handlingskraft och styrka oavsett vad jag tycker om hennes politiska arv.

Men han har också hämtat inspiration från svenska politiker.

– Gösta Bohman hade fantastiska politiska tankar och precis som med Merkel kan jag beundra Göran Persson för hans handlingskraft och ledarskap, sättet han stod upp för det han trodde på.

Forrige artikel Efter Tidö – stramare riktlinjer för SD-ledamöter under allmänna motionstiden Efter Tidö – stramare riktlinjer för SD-ledamöter under allmänna motionstiden Næste artikel Kristerssons tal till nationen sågas – ”Inte ett tal för att samla landet” Kristerssons tal till nationen sågas – ”Inte ett tal för att samla landet”
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).