Nya finansministern om ekonomiska läget: ”Dystert”

Elisabeth Svantesson (M) tar över spakarna i finansdepartementet. Både hon och den nya finansmarknadsministern Niklas Wykman (M) anser att det är en tuff och svår tid för svensk ekonomi, säger de till Altinget.

Efter åtta år med socialdemokratiskt styre över finansdepartementet tar nu Moderaterna över ledningen. Partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson är ny finansminister och M:s skattepolitiska talesperson Niklas Wykman (M) är ny finansmarknadsminister. Även Erik Slottner (KD) placeras som civilminister på departementet. 

Men det ekonomiska läget är nog ett annat än de nya ministrarna hade önskat sig. Svantesson beskriver det som ”dystert” och Wykman som ”prövande”.

– Det är ett dystert läge. Många känner av en hög inflation och vi går in i en lågkonjunktur. Så det är tufft för många, både hushåll och företag. Det är en tuff tid vi går in i, säger Svantesson till Altinget.

– Det är prövande både av inhemska skäl, som nämndes i regeringsförklaringen, med låg tillväxt och hög arbetslöshet. Vi har en hög inflation, vi har ett omvärldsläge med krig i vår närhet med allt det betyder för mänskligt lidande men också för vår ekonomi. Vi tar oss an den här uppgiften i en svår tid, säger Wykman till Altinget.

Budgetarbete

Den första uppgiften för de nya ministrarna är att sy ihop en statsbudget. Senast tre veckor efter regeringstillträdet ska den läggas fram i riksdagen. Än så länge råder det hemlighetsmakeri kring hur den kommer se ut.

– Vi förhandlar för full just nu. Det känns bra. Det har varit konstruktiva samtal och vi sätter fokus på stora samhällsproblem och på att underlätta för människor i sin vardag, säger Svantesson.

Vilka stöd som kan bli aktuella för att stötta hushållen är inte heller det klart än. Men Wykman betonar att det i alla fall inte ska ske på bekostnad av den finansiella stabiliteten.

– Det är självklart att vi alltid kommer att värna offentliga finanser och jag och regeringen kommer alltid att värna den finansiella stabiliteten. Utan den finns ingen trygghet för hushållen. Sen får man inom ramen för det stötta hushållen genom denna svåra tid, säger han.

Amorteringskravens framtid

I valrörelsen lyfte regeringspartierna och SD att de på olika sätt ville pausa eller slopa de olika amorteringskrav som finns i dag. Något som fått både Riksbanken och Finansinspektionen att lyfta varnande fingrar, vilket Altinget Bo och Bygg rapporterat om.

De nya ministrarna säger varken bu eller bä i dagsläget.

– Statsministern sa ju i sin regeringsförklaring att nu ska vi föra en diskussion med myndigheterna kring den frågan. Det är en fråga som många undrar över, men vi ska föra en diskussion sen kommer vi att återkomma, säger Svantesson.

Det är ju något som ni gick till val på. Men det är alltså inte säkert att ni kommer att hålla det vallöftet?

– I dag (i tisdags reds.anm.) tillträder vi som ny regering och det är först i dag som vi kan börja föra de här resonemangen och de här samtalen med myndigheterna, så vi får ta det därifrån helt enkelt.

{{toplink}}

,

Forrige artikel Ex-minister ny partisekreterare för Moderaterna Ex-minister ny partisekreterare för Moderaterna Næste artikel Kritikstorm på Digg: Anställda begär att regeringen kliver in Kritikstorm på Digg: Anställda begär att regeringen kliver in
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).