Nya näringsministern: ”Jag är ganska optimistisk om jobben”

Den tidigare LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson är en av överraskningarna i Anderssons regering. Som näringsminister har han stort inflytande över utvecklingen i norra Sverige.

Det var redan känt att Ibrahim Baylan skulle sluta som näringsminister. Men att LO:s tidigare ordförande Karl-Petter Thorwaldsson skulle bli hans efterträdare var det få som hade tippat. Inte minst eftersom han i sin tidigare roll varit en av kritikerna till regeringens ekonomiska politik.

– Jag kanske blev lite extra hedrad att Magdalena Andersson ringde och erbjöd mig det här uppdraget. Rollen som LO-ordförande och finansminister är lite extremer i hur man ska se på ekonomi och utveckling, säger han till Altinget och fortsätter:

– Det visar att hon precis som jag skiljer på sak och person och jag gillar den här rakheten som Magdalena Andersson har. Hon tittar en rakt in i ögonen och så säger hon ”nej aldrig i livet” eller ”ja det var en bra idé”. Man behöver aldrig tveka på vad hon tycker och hon skulle inte säga det bakom ryggen när man går därifrån utan hon säger det rakt i fejan och det gillar jag.

Har ni mer samsyn i den ekonomiska politiken nu?

– Ja det har vi. En del av det är att den regering som nyss avgick har blivit mer expansiv i sin finanspolitik de senaste åren. Den senaste budgeten var ju satsningar på 76 miljarder. Jag är inte helt säker på vad som överlevde budgetomröstningen men då 2013 när debatten började var mitt krav 70 miljarder. Så nu har hon till och med överträffat mitt krav. Så det har väl hänt en hel del politiskt i Sverige under de här åren också.

Optimist

Som näringsminister ansvarar Thorwaldsson bland annat för näringsliv, innovation och bolag med statligt ägande. I förlängningen handlar mycket av hans arbete om att skapa förutsättningar för tillväxt och i förlängningen att skapa fler arbetstillfällen. Thorwaldsson ser ljust på möjligheterna att lyckas med det.

– Jag är ganska optimistisk om jobben de kommande åren. Arbetslösheten är redan nere på nivån som den var före pandemin. Nu sker framväxten i de här nya gröna bolagen. Vi pratar om tiotusentals nya jobb, säger han.

Inte minst gläds han över den snabba tillväxten i norra Sverige.

– Vem hade trott att man kunde säga att lägst arbetslöshet har vi i Norrbotten och näst lägst har vi i Västerbotten? Allting är upp och nedvänt i Sverige. Och den skaparkraften som finns tror jag att vi kan använda till att få upp sysselsättningen ytterligare och pressa tillbaka arbetslösheten.

{{toplink}}

Forrige artikel Delmos läggs ned – och andra nyheter i M-KD-SD-budgeten  Delmos läggs ned – och andra nyheter i M-KD-SD-budgeten Næste artikel Morgan Johanssons nya superportfölj Morgan Johanssons nya superportfölj
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).