Offentlig sektor brister i arbetet mot korruption

Fyra av tio anställda har dålig koll på arbetsplatsens regler kring korruption. ”De anställda har inte tillräckliga verktyg”, säger Anna Nitzelius, sakkunnig på Akavia, som genomfört undersökningen. 

En medlemsundersökning från fackförbundet Akavia bland tjänstemän inom kommun, region, statliga myndigheter och fyra universitet pekar på brister i det förebyggande arbetet mot korruption. 

– De anställda har inte tillräckliga verktyg eller kännedom om rapporteringskanaler. Endast fyra av tio anger att arbetsplatsen har rutiner för att hantera korruption, säger Anna Nitzelius, sakkunnig på Akavia, till Altinget. 

Nitzelius pekar på vikten av att ha en regelbunden diskussion kring korruption på arbetsplatsen. 

– När många tänker på korruption, tänker de automatiskt på sådant som då är straffbart, mutor och liknande. Men det finns ju också en vidare definition av korruption. Det kan vara vänskapskorruption eller det kan vara andra typer av åtgärder som ändå i förlängningen kan påverka förtroendet för offentlig sektor.

Mindre koll på kommuner

Akavias undersökning visar också på en skillnad mellan myndigheter och kommuner i arbetet. 60 procent av de kommunanställda får ingen information eller utbildning om korruption. På myndigheterna är motsvarande siffra 48 procent. 

Anna Nitzelius tror att det delvis kan förklaras med kommunernas självstyre. 

– Inom staten har man ju en större styrning. Sen är det en resursfråga också hur mycket tid man har att lägga på sådana saker, att ha utbildningar och informationstillfällen. 

Utredning på gång

Regeringen har aviserat att en ny utredning om korruption ska tillsättas. Anna Nitzelius ser att det är av stor vikt att det förebyggande perspektivet tas med i direktiven. 

– Man behöver tänka lite kring det här med förebyggande arbetet och stärka upp det. Det kan finnas en anledning att fundera på. Det handlar både om regelverket kan förtydligas och om man kan stärka upp och tydliggöra det praktiska arbetet.

Anna Nitzelius understryker vikten av att ge medarbetarna verktyg mot korruption. 

– För att arbeta effektivt mot korruption nu och framåt behöver vi rusta alla medarbetare med relevanta verktyg och kunskap. Alla ska veta vad som utgör korruption och hur det ska hanteras.

{{toplink}}

Forrige artikel SOU bryter ny mark – först med öppen källdata SOU bryter ny mark – först med öppen källdata Næste artikel Grön ungdom vill inte ha Helldén som språkrör – backar Wåhlin Grön ungdom vill inte ha Helldén som språkrör – backar Wåhlin
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).