Pajalas namnansökan avslås

Regeringen avslår kommunens ansökan om att anta ”Pajalan kunta” som officiellt namn tillsammans med Pajala. ”Det krävs inte något regeringsbeslut för att en kommun ska ha möjlighet att skylta på flera språk”, säger civilminister Erik Slottner (KD).

Pajalas kommunfullmäktige beslutade i november att kommunen skulle skicka in en ansökan till regeringen om att kommunens namn på meänkieli, ”Pajalan kunta” skulle antas officiellt.

Nu har regeringen sagt sitt och bestämt sig för att avslå ansökan.

– Det krävs inte något regeringsbeslut för att en kommun ska ha möjlighet att skylta på flera språk. Det framgår av kulturmiljölagen att namn på svenska, finska, samiska, finska och meänkieli så långt som möjligt ska användas samtidigt på kartor samt vid skyltning och övrig utmärkning i flerspråkiga områden. Detta görs också redan i dag av flera kommuner. Regeringen bedömer att det inte finns tillräckligt starka skäl för att bifalla förslaget eftersom möjligheten redan finns, säger civilminister Erik Slottner.

Ingen annan kommun har mer än ett kommunnamn, konstaterar regeringen som menar att de genom att bevilja ansökan skulle frångå gällande ordning.

– För regeringen är det av stor vikt att de nationella minoriteternas möjlighet till inflytande stärks samt att de historiska minoritetsspråken, däribland meänkieli, ges stöd så att de hålls levande, säger Slottner.

Forrige artikel De står sist på partiernas valsedlar: ”En ära” De står sist på partiernas valsedlar: ”En ära” Næste artikel Vänsterpartiets partisekreterare: ”Mycket talar för oss i EU-valet” Vänsterpartiets partisekreterare: ”Mycket talar för oss i EU-valet”
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).