Parlamentsassistent tar över SD-mandat: ”Det går inte att lura mig”

Den tidigare riksdagsledamoten Johan Nissinen tar klivet från assistentrollen hos Peter Lundgren till att ta över Jessica Stegruds EU-parlamentarikerstol. ”Jag ser fram emot att arbeta med energifrågorna”

Efter att Jessica Stegrud landat i att lämna EU-parlamentet för att ta klivet över till riksdagsarbetet, går SD:s EU-parlamentarikerstol nu till nästa person på partiets lista. Och det har aldrig varit något tvivel hos Johan Nissinen att acceptera platsen.

– En sån här chans får man bara en gång, säger han till Altinget.

Förutom att han nu ser fram emot att arbeta med fler av sina hjärtefrågor inom industri-, jämställdhets- och ekonomiutskottet, så ser han också att han har god potential till en snabb inlärningskurva.

– Det är det som har varit den största fördelen med att ha varit assistent innan, för då kan du hela arbetet sedan innan – oftast bättre än ledamöterna själva – så det går inte att lura mig.

Oväntad assistans från hemmaplan

För Stegrud, som nu siktar in sig på att arbeta vidare med bland annat energifrågor i riksdagens näringsutskott, var det inte ett lätt beslut att lämna stolen.

Och en av ”de svåraste frågorna att lämna” är enligt Stegrud själv att släppa uppdraget som skuggrapportör för den konservativa ECR-gruppen i förslaget till en ny datachip-förordning.

Men även om Nissinen nu snabbt får sätta sig in i förhandlingen, så lär inläsningsprocessen gå fort.

– Det var faktiskt bara en slump. Men innan jag fick veta att jag fick den här frågan så hade jag precis diskuterat förslaget med min pojkvän. För han har suttit och arbetet med förslaget i kommissionen.

Så då kan du få en bra brief hemifrån då?

– Ja, precis. Så nu ska jag faktiskt få en PM där allt är förklarat kort, om hur allt det här fungerar, säger Nissinen till Altinget.

Flera egna prioriteringar

Bland de andra sakfrågor som Nissinen hoppas få gripa tag i lyfts bland annat energipolitiken, som också behandlas i samma utskott som datachipförordningen.

– Energifrågorna är väldigt aktuella nu och jag tycker det är väldigt intressant. Jag vill gärna pusha på för att Europa ska satsa mer på kärnkraft. Sedan vet jag inte vad som ligger på bordet i jämställdhetsutskottet, så det får jag titta närmre på, men där finns alltid någonting intressant också, säger Nissinen och fortsätter:

– Sedan körde jag ett fokus i min kampanj på hur man använder pengar. För jag är väldigt noga med att jag vill att EU ska använda pengarna bättre. Jag körde en ”stoppa slöseriet”-kampanj inför valet, och den kommer jag att fortsätta med.

Ytterligare ett område som ligger Nissinen nära hjärtat är vikten av en fri inre marknad i unionen.

– Då kan inte en produkt som exempelvis snus bara vara lagligt i Sverige, särskilt när det är en produkt som är likvärdig som cigaretter. Jag anser att snus måste vara lagligt i hela Europa. För det så den fria marknaden ska fungera. Det drev jag också i valrörelsen och det tänker jag fortsätta med under mandatperioden. Jag gör inte som de andra ledamöterna och bara lyfter det under valrörelsen, och sedan hör man ingenting mer.

Är van att dra stort lass

Det formella arbetet drar dock inte i gång förens om några veckor. Men redan nu har Nissinen dragit i gång med sonderingen av de assistenter som han ska rekrytera. Han går dock inte helt lottlös i överlämningen, utan kommer direkt att få sällskap av en tjänsteman som tidigare varit assistent hos Stegrud.

Även om Stegrud beklagade hur mycket mer arbete det blivit för SD-ledamöterna sedan Lundgren uteslöts från partiet, så ser Nissinen fram emot att ta klivet över till en större delegation.

– Vi har ju fått göra allt arbete själva.

Har ni försökt hänga på ECR-linjen eller hur har ni arbetat?

–  Vi har gjort alla voteringslistor från grunden, och sen, när det varit lite oklart, så har vi tittat på ECR-linjen och sett hur de tänkt. Men jag tycker ändå att det fungerar ganska bra, för har du rutin och vet hur det fungerar, samt kan partilinjen, så är det är inte så svårt. Det tar lite tid, men man måste ha ett system, fortsätter Nissnien.

Så du har alltså redan rutiner för hur du vill arbeta på egna kontoret?

– Alltså, har man jobbat i EU-parlamentet i tre år, samt varit riksdagsledamot innan så vet man hur det är att arbeta hårt själv, eftersom man då inte har några assistenter. Då får man klara sig.

Forrige artikel Riksrevisionens fräna kritik mot statens stöd till studieförbunden – ”brister i alla led” Riksrevisionens fräna kritik mot statens stöd till studieförbunden – ”brister i alla led” Næste artikel De får mångmiljonstöd från Kommunakuten De får mångmiljonstöd från Kommunakuten
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).