Partiledaren Teysir Subhi lämnar Feministiskt initiativ

Feministiskt initiativs partiledare Teysir Subhi avgår under partiets kongress i vår.

Under sina två år som partiledare har Teysir Subhi samtidigt arbetat som lärare och varit ledamot i Göteborgs kommunfullmäktige.

I slutet av december meddelade Subhi att hon inte tänker kandidera till omval. I stället ska alltså en ny partiledare väljas under kongressen som hålls från 31 mars till 2 april.

– Jag är stolt över att Feministiskt initiativ under mina år som partiledare har förtydligat partiets position som ett progressivt, antikapitalistiskt vänsterparti och att partiet har stärkts i vår ideologiska inriktning, säger hon i ett pressmeddelande.

Subhi valdes till partiledare 2021 och delade först på uppdraget med Farida al-Abani, som lämnade sitt uppdrag i början av 2022.

Backat kraftigt

I valet 2014 var partiet nära att komma in i riksdagen. Slutsiffran den gången landade på 3,12 procent av väljarnas röster. Men åtta år senare slutade det annorlunda.

I höstens val fick partiet endast 3 157 röster, vilket motsvarar 0,05 procent, och trots att Feministiskt initiativ valde att lägga mer krut på de lokala valen fick de lämna kommunfullmäktige i bland annat Göteborg, Uppsala och Stockholm.

Bäst gick det för partiet i Kiruna där partiet fick två mandat i fullmäktige och i dag styr tillsammans med S, V och Samelistan.

Forrige artikel Lorentz Tovatt ett av namnen bakom ny klimatsajt Lorentz Tovatt ett av namnen bakom ny klimatsajt Næste artikel Tidigare folkpartist byter parti – blir statssekreterare i Kristerssons stab Tidigare folkpartist byter parti – blir statssekreterare i Kristerssons stab
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).