Regeringen vill gå vidare med anonyma vittnen

Ett system för anonyma vittnen kan införas 2025, enligt den utredning som lämnades till regeringen på måndagen. Men användningen tros bli begränsad. ”Det är inte så att alla som känner en oro för att vittna ska kunna vittna anonymt”, säger utredare och riksmarskalk Fredrik Wersäll.

Riksmarskalken och tidigare hovrättspresidenten Fredrik Wersäll har sedan december förra året utrett ett införande av ett system för anonyma vittnen för att möta gängkriminaliteten.

– En helt avgörande sak är förstås att människor vågar prata med polis och åklagare, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff.

I sitt delbetänkande som lämnas över till regeringen på måndagen presenterar Fredrik Wersäll sitt förslag på ett system för människor att kunna vittna anonymt, en fråga som utreddes så sent som 2021.

Då landade utredaren i att ett system för anonyma vittnen inte bör införas i Sverige.

– De brottsutredningar vi ser i dag ser väldigt annorlunda ut. I dag har vi en teknikutveckling som har galopperat med en lång rad nya inslag som också genererar bevisning i brottmål på ett helt annat sätt, säger Wersäll som anser att anonyma vittnen kan fungera som en av många bevisformer.

Regeringens avsikt, enligt Strömmer, är att gå vidare med förslaget efter en remissrunda.

Tillåtet vid minst två års fängelse

I utredningen föreslås att en ny lag införs som reglerar under vilka förutsättningar som domstolar får besluta att ett vittne ska höras anonymt. Rätten ska då inte ha tillgång till vittnets identitet, och inte heller den tilltalade eller dess försvarare om åklagare ansöker om anonymitet.

Enligt Fredrik Wersäll finns två grundläggande förutsättningar för att det ska vara tillåtet.

– Det ska finnas en påtaglig risk för att vittnet eller en närstående till vittnet utsätts för allvarlig brottslighet som riktar sig mot dennes liv, hälsa, frihet eller frid, säger han. 

– Det är inte så att alla som känner en oro för att vittna ska kunna vittna anonymt.

Då det enligt Wersäll rör sig om ett så ”tydligt avsteg” ska möjligheten till anonymitet också förbehållas allvarlig brottslighet med minst två års fängelse som straff eller annat brott om straffvärdet, med hänsyn till omständigheterna, kan antas överstiga två år. 

Begränsat antal fall

Fredrik Wersäll tror att anonyma vittnen kommer användas i ett begränsat antal fall per år. Justitieminister Gunnar Strömmer tror dock att utvecklingen i Sverige kan innebära att tillämpningen skiljer sig åt från andra länder.

– Utbredningen av de brutalaste brotten, skjutningarna, sprängningarna i vårt samhälle är på en helt annan skala, säger han.

– Ett viktigt användningsområde kommer potentiellt sett kunna vara att tala med någon i skydd av anonymitet för att få uppgifter som sen kan leda vidare till annan, skarpare bevisning. 

Enligt utredarens förslag ska både åklagare och misstänkt kunna ansöka om att vittnen hörs anonymt. För att bevaka rättssäkerheten i ansökningsprocessen ska ett offentligt ombud utses. 

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 april 2025.

Utredningen ska lämna sitt slutbetänkande den 28 april 2024 och ska bland annat också titta på så kallade kronvittnen.

{{toplink}}

Forrige artikel De är Miljöpartiets topptrio i EU-valet – Isabella Lövin gör comeback De är Miljöpartiets topptrio i EU-valet – Isabella Lövin gör comeback Næste artikel Riksdagen samlas bakom stängda dörrar Riksdagen samlas bakom stängda dörrar
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).