Regeringskansliet informerades om Kalla fakta-anmälan

Regeringskansliet fick information på förhand om att Myndigheten för psykologiskt försvar skulle kräva av TV4 att klippa bort myndighetens experter i Kalla faktas avslöjande om SD:s anonyma konton. Det visar ett mejl som Altinget tagit del av.

Regeringskansliet fick information om att Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) avsåg att agera med anledning av hur myndighetens experter citerades i Kalla faktas program ”Undercover i trollfabriken” på förhand.

Detta i samband med en återkommande lägesbildsdragning mellan myndigheten och Regeringskansliet, ett möte som ägde rum dagen efter att första avsnittet av TV4-programmet sänts.

I en skriftlig redogörelse, som skickades till en tjänsteman på försvarsdepartementet efter mötet, skriver myndigheten att TV4:s användning av experternas citat, som var tagna i ett annat sammanhang, är oetiskt och oacceptabelt.

”MPF kommer att agera, men vi har inte fattat beslut om hur än. Ytterst anmälan till medieombudsmannen, men som minimum kräva av TV4 att ljudklippen tas bort”, skriver MPF i mejlet till departementet den 8 maj.

MPF valde nio dagar senare, efter att det andra avsnittet sänts, att göra en anmälan till Granskningsnämnden. Anmälan ledde till hård kritik från flera håll. Detta framför allt eftersom myndigheten begär att nämnden skulle ålägga TV4 att klippa bort experternas medverkan ur programmet, vilket Tidningsutgivarna kallade för uppseendeväckande.

Den delen av anmälan har MPF sedan backat från och generaldirektör Magnus Hjort har i en intervju med Dagens Nyheter sagt att det finns ”formuleringar som är olyckliga” i den första versionen av anmälan.

{{toplink}}

Bohlin (M): Ingen dialog

Riksdagsledamoten Denis Begic (S) har i en skriftlig fråga till Carl-Oskar Bohlin (M), ministern för civilt försvar, undrat om det förekommit någon dialog med anledning av anmälan mellan ministern och myndigheten.

I sitt svar till Begic svarar Bohlin nej på den frågan och tillägger:

”Myndigheten informerade Regeringskansliet att den avsåg agera med anledning av programmet, men att något beslut om hur det skulle ske inte var fattat.”

I redogörelsen till försvarsdepartementet, som Altinget tagit del av, framkommer det däremot alltså att MPF ”som minimum” ska kräva att ljudklippen tas bort.

– Det är anmärkningsvärt att Regeringskansliet var informerat om MPF:s krav på att klippa bort delar av publicerat material, säger Fredrick Malmberg, ansvarig utgivare för Kalla fakta, till TV4 Nyheterna.

– Det visar på stor okunskap både hos Regeringskansliet och myndigheten.

Hjort: Inte diskuterats

I DN-intervjun säger Magnus Hjort också att myndighetens anmälan ”inte diskuterats överhuvudtaget” med regeringen, företrädare för regeringen eller något politiskt parti.

Till Altinget säger MPF:s pressansvariga Mikael Östlund att det vid mötet med Regeringskansliet inte heller förekom någon diskussion eller dialog kring en eventuell anmälan, utan att myndigheten endast informerade mötesdeltagarna om programmet och synen på hur experternas citat användes.

Till de återkommande mötena om en dragning av lägesbilden, mellan MPF och Regeringskansliet, är ett antal tjänstemän inbjudna, opolitiska samt även personer ur ministrarnas politiska staber.

Altinget har sökt Carl-Oskar Bohlin (M).

{{toplink}}

{{toplink}}

Forrige artikel Krysskampen: Corazza Bildt jagar Karlsbros mandat Krysskampen: Corazza Bildt jagar Karlsbros mandat Næste artikel Tillbaka till toppen – Hanna Gedin tar plats i EU-parlamentet Tillbaka till toppen – Hanna Gedin tar plats i EU-parlamentet
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).