Regeringskansliets arbetsmiljö: Här är arbetsbelastningen tyngst

Mer än hälften av medarbetarna på Regeringskansliet upplever att arbetsbelastningen är eller kan bli en riskfaktor. Det visar myndighetens egen arbetsmiljöundersökning. På flera departement framkommer arbetsmiljöproblem som direkt borde åtgärdas.

Sju av tio anställda på försvarsdepartementet ligger i riskzonen för en alltför tung arbetsbelastning i Regeringskansliets senaste arbetsmiljöundersökning. För nära var fjärde medarbetare (23 procent) bedöms arbetsbelastningen vara på en sådan nivå att det omedelbart behöver åtgärdas.

De så kallade pulsmätningarna genomförs regelbundet genom enkätundersökningar på Regeringskansliet. I oktobermätningen bedömer 56 procent att arbetsbelastningen är eller kan bli en riskfaktor. Sedan den förra mätningen i maj har arbetsbelastningen ökat allra mest på statsministerns departement, statsrådsberedningen, där drygt var tionde medarbetare i dag upplever en arbetsbelastning på högsta nivå.

”Signaler kopplade till medarbetares arbetsbelastning behöver vi fortsätta att följa för att få en bild av den upplevda arbetssituationen samt för att säkra att den inte leder till ohälsa och sjukskrivningar. Under de senaste åren har Regeringskansliets verksamhet, liksom många andra arbetsplatser, varit påverkad av händelser både i Sverige och omvärlden”, skriver Pernilla Rosengren Johansson, chef på Regeringskansliets HR-enhet till Altinget.

Även medarbetarnas arbetsglädje har gått ner på flera departement. Jämfört med förra årets mätning på dåvarande miljödepartementet har arbetsglädjen på klimat- och näringslivsdepartementet sjunkit med 20 procent. Här sticker annars socialdepartementet ut. Hälften av de anställda som svarat upplever att arbetsglädjen är eller kan bli en riskfaktor. Även medarbetarnas känsla av att vara betydelsefulla på jobbet är lägst på socialdepartementet, och så även deras välbefinnande och hälsa.

Svårt att återhämta sig

Trots att Regeringskansliet tidigare sagt att de driver ett systematiskt arbetsmiljöarbete kan inga större förändringar noteras under året.

Arbetsbelastningen på arbetsmarknads- och kulturdepartementen har visserligen minskat sedan i maj och på klimat- och näringslivsdepartementet rör sig arbetsglädjen sakta uppåt igen. Sedan mätningen i januari upplever dock något fler i snitt att möjligheten till återhämtning efter arbetstoppar är begränsade. På försvarsdepartementet är det, eller kan bli, en riskfaktor för drygt sex av tio anställda.

Pernilla Rosengren Johansson skriver att de arbetar för en god och hållbar arbetsmiljö för alla medarbetare. Hon menar också att det inte är möjligt att dra slutsatser enbart utifrån pulsmätningarna, utan att även arbetsmiljödialogerna med medarbetarna är centrala.

”På övergripande nivå ser vi positiva signaler gällande exempelvis arbetsglädje och känsla av att vara betydelsefull på jobbet. Vi ser också att vissa delar av verksamheten har utmaningar med perioder av hög arbetsbelastning. För närvarande pågår ett arbete med att fastställa arbetsmiljöplaner för kommande år, där varje departement tar fram åtgärder utifrån sina specifika utmaningar. Samtidigt pågår ett långsiktigt arbete att höja kompetensen inom arbetsmiljöfrågor hos chefer och medarbetare”, skriver hon och framhåller att sjukfrånvaron på myndigheten är förhållandevis låg. 

{{toplink}}

Forrige artikel Ludvika kommun säljer Brunnsvik Næste artikel SD planerar inga moskéförslag – ”tar med oss inför nästa val” SD planerar inga moskéförslag – ”tar med oss inför nästa val”
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).