Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad

KORTNYTT. Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på -0,5 procent. 

Riksbanken lämnar besked om en fortsatt expansiv penningpolitik. Direktionen har beslutat att behålla reporäntan oförändrad på -0,5 procent. 

Läs också: Riksgälden spår fortsatt stark ekonomi

Inflationen når målet på 2 procent och direktionen vill behålla samma nivå, varför de väljer att behålla reporäntan på samma nivå. I ett pressmeddelande motiverar de sitt beslut. 

"Sammantaget bedömer direktionen att det är lämpligt att behålla penningpolitiken oförändrad. Direktionen har därför beslutat att låta reporäntan vara kvar på −0,50 procent. Även prognosen för reporäntan är oförändrad och indikerar som tidigare att långsamma höjningar av reporäntan inleds mot slutet av året. Riksbankens innehav av statsobligationer uppgår till cirka 330 miljarder kronor i nominellt belopp. Tills vidare återinvesteras förfall och kupongbetalningar i obligationsportföljen". 

 

Forrige artikel Kristersson rivstartar med skatter, skola och stärkt försvar Næste artikel Så mycket skänker Benny Andersson till partiet
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).