Riksbankens köp dyrt och riskfyllt

Under Stefan Ingves sista år som riksbankschef gjorde centralbanken stora inköp av värdepapper för att stimulera inflationen. Men köpen har varken varit effektiva, eller ekonomiskt försvarbara. Det konstaterar Riksrevisionen i en ny granskning.

Riksrevisionen konstaterar i sin granskning av Riksbankens inköp av värdepapper mellan 2015 och 2022 att investeringen kommer att leda till mycket stora kostnader.

– Vi kan inte se att det finns stöd för att köpen påverkat inflationen på ett påtagligt sätt. Samtidigt kommer kostnaderna för köpen att bli betydande, vilket i slutänden drabbar statens finanser, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Det är den stigande inflationen och höjningen av räntorna sedan förra året som gör att Riksbanken nu väntas göra en förlust på cirka 61 miljarder kronor, enligt Riksrevisionen. Riksbanken har mot bakgrund av förlusterna velat ha ett tillskott på 80 miljarder kronor i kapitaltillskott från riksdagen.

– Det var en oväntad utveckling. Men Riksbankens kostnadsberäkningar har utgått ifrån att styrräntan skulle stiga väldigt långsamt. Därmed har riskerna för förluster underskattats, säger Jörgen Appelgren, projektledare för granskningen.

Riksbanken avvaktar med kommentar

I rapporten konstaterar Riksrevisionen samtidigt att de köp av värdepapper som gjordes i pandemins inledning bidrog till minskad oron i ekonomin och stabilare finansiella marknader. Riksrevisionens rekommendation till Riksbanken är dock att undvika att köpa tillgångar med främsta fokus att påverka inflationen. Kostnaderna och sidoeffekterna av köpen bör även redovisas tydligare för allmänhet och riksdag, menar den granskande myndigheten.

Riksbanken själva avvaktar dock med att kommentera Riksrevisionens rapport.

”Det är viktigt att Riksbankens åtgärder granskas och diskuteras så att penningpolitiken kontinuerligt kan förbättras. Finansutskottet kommer nu att behandla Riksrevisionens rapport och Riksbanken återkommer med ett yttrande i början av nästa år”, skriver riksbankschef Erik Thedéen i en skriftlig kommentar på Riksbankens hemsida. {{toplink}}

Forrige artikel M-anställd skadad i skottlossning i Bryssel M-anställd skadad i skottlossning i Bryssel Næste artikel Lista: Förslagen i nya Tidöavtalet Lista: Förslagen i nya Tidöavtalet
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).