Riksdagsledamot uppmanas avgå – kan ersättas av politisk vilde

Socialdemokraterna i Halland vill att deras riksdagsledamot Sara Heikkinen Breitholz ska sluta efter att hon delgivits misstanke om brott. Men den som står först på tur att ersätta henne har lämnat partiet.

I vintras krockade riksdagsledamoten Sara Heikkinen Breitholz (S) med en buss efter att hon kört över på fel sida vägen. Nu har riksdagsledamoten delgivits misstanke om brott.

– För att få en total bild av vad som hänt, så måste jag höra henne och då måste jag delge henne misstänkt för brott. Jag kan inte säga så mycket mer i nuläget, säger åklagare Anders Jacobsson till SVT Halland.

Avgångskrav

Heikkinen Breitholz partidistrikt, Socialdemokraterna i Halland, menade redan i januari att hon borde lämna sina politiska uppdrag. Efter att Heikkinen Breitholz delgivits misstanke återupprepar distriktet sitt krav.

– Att vara riksdagsledamot är ett förtroendeuppdrag, den gränsen är nådd, säger Ronny Löfquist, ordförande i Socialdemokraterna Halland, till SVT.

Vilde på tur

Heikkinen Breitholz har ännu inte sagt om hon kommer att avgå. Men det som gör situationen knölig för S i Halland är att den som står först på tur att ersätta henne, Lars El Hayek, har lämnat partiet.

El Hayek blev avstängd från partiet efter att ledningen menat att han betett sig kränkande mot personer. El Hayek höll inte med och valde i stället att lämna partiet men sitta kvar som politisk vilde i Halmstads kommunfullmäktige. Han har inte sagt om han skulle ta en riksdagsplats om det blir aktuellt. Det är i alla fall klart att Socialdemokraterna i Halland hoppas att han inte gör det.

– Han måste ta sitt ansvar. Om han kan företräda ett parti som han inte längre tillhör. Jag förväntar mig att han inte tar den riksdagsplatsen, säger Ronny Löfquist.

Forrige artikel Han hoppas på mer offensiva sametingspolitiker Han hoppas på mer offensiva sametingspolitiker Næste artikel Lööf vill att fler tar efter Centern Lööf vill att fler tar efter Centern
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).