Polis, försvar och hyror – detta sätter Riksrevisionen under lupp nästa år

Riksrevisionen är oroliga för statens ökade hyreskostnader. Under nästa år är det ett av de områden myndigheten kommer att hålla ett extra öga på. ”Hyrorna som nu betalats har stigit mer än konsumentprisindex”, säger riksrevisorn Helena Lindberg. 

Riksrevisionen ser en potentiell risk när det gäller kostnaderna för statens fastigheter, som ökat markant den senaste tiden.

I den årliga granskningsplanen som myndigheten lämnar till riksdagen pekas statens lokalförsörjning ut som ett av de riskområden man kommer att sätta under lupp under 2024. 

– Hyrorna som nu betalats har stigit mer än konsumentprisindex. Vi ser också att det finns ökade hyreskostnader per kvadratmeter. Det är en indikation på att det kan finnas något att titta på här, säger riksrevisorn Helena Lindberg till Fastighetsnytt.

{{toplink}}

Statens ineffektivitet

Riksrevisionens granskning riktar in sig på områden inom statens verksamhet där man ser en risk att pengar inte används på rätt sätt eller där styrning och rapportering inte fungerar optimalt, områden där staten inte är effektiv helt enkelt. 

Ännu finns ingen pågående granskning av statens fastighetsbestånd. Om man väljer att gå vidare för att undersöka de risker man ser kommer Riksrevisionen att presentera ett mer detaljerat förslag på vad som ska granskas. 

– Antingen tittar vi på myndigheterna och deras arbete eller på regeringen och hur de har styrt. Eller på båda perspektiven, säger Helena Lindberg till tidningen.

Polis och försvarssatsningar

Förutom fastighetsbeståndet kommer Riksrevisionen också titta närmare på polisreformen från 2015, den skatte- och finanspolitiska beredskapen och utbetalningar av nya former av stöd. Myndigheten flaggar också för att energiförsörjningen och de stora satsningar som görs på försvaret också kan bli föremål för granskning. 

Man kommer dessutom att hålla ett extra öga på hur det höjda säkerhetsläget, den organiserade brottsligheten och inflationen påverkar statens insatser. 

– Det osäkra omvärldsläget, hög inflation och lågkonjunktur utsätter samhällsekonomin för påfrestningar som spelar roll för vad vi granskar, säger riksrevisor Helena Lindberg, enligt ett pressmeddelande. 

{{toplink}}

Forrige artikel Bo Rothstein: Opartiska myndigheter byggde tilliten – inte svenska värderingar Bo Rothstein: Opartiska myndigheter byggde tilliten – inte svenska värderingar Næste artikel Näringslivet underkänner regeringens kriminalpolitik Näringslivet underkänner regeringens kriminalpolitik
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).